.

Любовта на великите- част 3

  Верлен и Рембо ----------------- Френските символисти Пол Верлен и Артюр Рембо остават в историята не само със стиховете, но и с безразсъдната си връзка. През 1871 година известният вече поет Верлен кани младия Рембо в Пари

Любовта на великите- част 3

>
  Верлен и Рембо
-----------------


Френските символисти Пол Верлен и Артюр Рембо остават в историята не само със стиховете, но и с безразсъдната си връзка.



През 1871 година известният вече поет Верлен кани младия Рембо в Париж, след като прочита стиховете му  и е запленен от тях. В писмото си той му изпраща еднопосочен билет за Париж.



Слаб, сексуално  раздвоен и безотговорен, Пол е запленен  не само от оригиналното изкуство на Артюр, но и от спонтанното му поведение. Верлен дори оставя бременната си съпруга и започва бурна връзка в Рембо.


Двамата обикалят парижките кафенета, наливат се с абсент, пушат хашиш и развратничат...Над всичко обаче,   е болезненото им привличане, причинило физически и душевни рани и у двамата.  И когато накрая Рембо решава да напусне Верлен, последният го прострелва. Единият отива в затвора, другият се връща в провинцията.


Верлен умира на  52 години от пневмония, като накрая дава всичко, което има, на две проститутки. Шеметният житейски път на Рембо пък завършва, когато той е  едва на 37 години.   "Поетът става ясновидец с дълго, огромно и системно разстройване на всичките си сетива. Той тръгва към всички форми на любов, страдание и лудост" - ето това са прозренията на младия поет.


 

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...