.

Любопитни факти, които не знаеш за сперматозоидите

Любопитни факти, които не знаеш за сперматозоидите
Снимка: Dreamstime

Всеки достатъчно голям човек знае какво представляват сперматозоидите. Това е мъжка полова клетка, която се състои от глава, шийка, свързваща част и опашка. Човешкият сперматозоид е открит през 1677 година от студента Антон ван Левенхук. Интересното е, че той е стигнал до това откритие, след като наблюдавал ... собствените си сперматозоиди.

 

Освен тези известни факти, има и други любопитни неща, които си заслужава да разберете за сперматозоидите. Вижте кои са те:

 

Сперматозоидите плуват с около 5 мм/сек, което може да ви изглежда бавно, но всъщност не е. Ако китовете се движеха със същата скорост, пропорционално погледнато те щяха да се движат с над 24 000 км/час. Сега вече не ви звучи бавно, нали?

 

 

Сигурно сте се чудили колко горе-долу сперматозоида се съдържат в една еякулационна течност. Броят варира между 20 и 100 000 000 клетки в милиметър течност. Здравите и млади представители на силния пол произвеждат между 1.5 и 5 мл. сперма при еякулация.

 

Животът на сперматозоидите е сравнително кратък. В женския репродуктивен тракт той може да оцелее до 5 дни, но извън тялото няма да изкара повече от няколко часа.

 

Сперматозоидите не са никак големи. От главата до опашката те са със средна големина от 0.05 милиметра. Ако искате да видите сперматозоид, ще трябва да се въоръжите с микроскоп.

 

Мъжете нямат възможност да правят секс постоянно и съответно не всеки еякулира редовно. Човешкото тяло има решение на този проблем. Старите сперматозоиди биват реабсорбирани и използвани за създаването на нови, годни за употреба.

 

Статистиката показва, че 25% от сперматозоидите са точни. Когато мъжът свърши в жената по време на секс и двойката не е използвала презерватив, вероятността тя да забременее е от 1 до 4%.

 

Храната, която приема един мъж и начинът на живот, който води, оказва огромно влияние върху качеството на спермата му. Колкото по-здравословен начин на живот има, толкова по-здрави ще са сперматозоидите му и шансът за зачеване ще бъде значително по-голям.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
ndesign
преди 10 години
5
4
!
Отговори
Що бе кво не е наред? Просто любопитни факти :)))
SHPAIdURmeN
преди 10 години
3
2
!
Отговори
ЛЪЖИ !!!
Страница 1 от 1