.

Кои са начините за предпазване от бременност и кой да изберете? [част втора]

Кои са начините за предпазване от бременност и кой да изберете? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето хора определят раждането на дете като най-голямото щастие в живота на човека. Това вероятно е така, но не и когато човек е в пубертета. Една бременност в този период може да има тежки последици за родителите. За да не страдате от подобни проблеми, най-добре е да се предпазвате от нежелана бременност, защото един аборт е опасен и крие рискове. Сега ще ви представим какви методи за предпазване от бременност съществуват, надеждни ли са и подходящи ли са за вас. Не бива да забравяме, че говорим само за методи, които предпазват от нежелана бременност, но не и от полово предавани болести.

 

Диафрагма. Тя представлява гума, която се слага на шийката на матката преди секс. Най-често се използва заедно със спермицид. Смята се, че е много ефективен метод, освен това не е много скъп. Проблемът е, че се поставя от лекар, не предпазва от болести. Освен това, не може да бъде използвана по време на менструация и трябва да се отстранява.

 

 

Противозачатъчни. Може би, всяко момиче в даден етап от живота си, се е замисляло дали да не използва този метод. Той е един от най-популярните сред младите жени и е базиран на хормоните естроген и прогестин. Когато хапчето се приема по схема, то е много ефективно. Около 8% от жените, които пият противозачатъчни, забременяват, като тази цифра включва и тези, които са пропускали доза.

 

 

Противозачатъчните се изписват от лекар, след преглед и изследвания. Положителните страни на този метод са най-вече свързани с високото ниво на сигурност, по-леките менструации и облекчаването на ПМС. Минусите са, че не предпазва от полово предавани болести, може да не ви понесе и да не се чувствате добре, не бива да се приема с алкохол и цигари, защото има риск от белодробна емболия.

 

Контрацептивна лепенка (пластир). Тя също е хормонален метод, който е подходящ за хората, които забравят за хапчетата. Лепенката се поставя на тялото като през кожата се всмукват хормоните. За времето на един менструален цикъл се използват три лепенки, като всяка от тях се слага за срок от седмица. Четвъртата седмица е за почивка, това е времето, в което има менструация. Лепенката трябва да се залепи хубаво върху кожата, да не се мокри и всеки път да се поставя на различно място. Този метод има странични ефекти като главоболие и кървене между менструациите, лепенката се отлепя лесно, дразни кожата и може да предизвика кожни реакции.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...