.

Коварният атрофичен вагинит

Коварният атрофичен вагинит
Снимка: freedigitalphotos.net

Интимното здраве е важна тема при момчетата и момичетата. За да обърнеш по-голямо внимание на здравето на половата си система, не е зле да се запознаеш с опасностите, които те грозят при ниска култура и неосведоменост относно проблемите на гениталите и прилежащите към тях последствия.

 

Атрофичният вагинит, за съжаление, е все по-често срещащо се състояние на влагалището. Причините могат да бъдат от най-различно естество. Най-често това е пониженият естрогенен стимул на клетките на влагалищната лигавица, които нормално са изградени от 16 до 48 слоя, обуславящи нейното добро хранене и състояние.

 

Намаленият хормонален стимул е поради възрастови причини или пък заради често лекуване на хронични заболявания на влагалището (вагинити). Третирането на влагалищната лигавица с множество препарати, които целят излекуване на патологичното възпаление, води до такива състояния във всички възрастови категории, като се наблюдава сухота във влагалището, болка при сексуален контакт, зачервяване, сърбеж, парене, чести позиви за уриниране.

 

Постепенно тези оплаквания водят до усещане за непълноценност, намаляване на сексуалното желание, отказ от сексуални контакти и много други проблеми, свързани с нервната и нервно-вегетативната система на жената. Това е и една най-честите причини за оплаквания при жените.

 

 

Честите заболявания на влагалището, заради които се налага и многократна терапия на влагалищното течение, са свързани с ниска култура относно сексуалното здраве, безразборни сексуални контакти и контакти с многобройни партньори, с непредпазване от венерически и полово предавани заболявания и неизползването на предпазни способи. От своя страна използването на много антибиотици и други медикаменти води до полипрагмазия - прекомерна употреба на лекарства, които, освен че увреждат черния дроб и другите вътрешни органи, дават своя отпечатък и върху физиологията на влагалището.

 

Стига се до бактериални и гъбични заболявания на влагалището, а при третиране с много лекарствени препарати се появява този атрофичен вагинит, който трябва да се различава от сенилния атрофичен вагинит (възпаление на влагалището при възрастната жена). Тук става дума за едно подмладяване на страданието, обусловено от честото лечение с химически вещества и нерешаването на основния проблем. Нормалните жизнени условия на влагалището силно се увреждат, лактобацилът на Дьодерлайн, който живее във влагалището и определя неговата киселинност, най-често умира. Създават се условия за развитие на други атипични бактерии, като Ешерихия коли, ентерококос фекалис и т.н., третиране с химически вещества и се стига до този атрофичен вулво-вагинит.

 

В резултат се наблюдават субективни усещания и оплаквания, които нарушават сексуалния и социалния живот на момичето. За радост всичко може да бъде навреме овладяно, стига да не подхождаш пренебрежително към здравето си. Навременна консултация със специалист може да те спаси от хиляди главоболия.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...