.

До какво води гледането на порно?

До какво води гледането на порно?
Снимка: thinkstockphotos.com

Гледането на порно е удоволствие, което доста мъже практикуват редовно. Разбира се, то не е чуждо и на дамите. Наскоро стана ясно, че на един мъж са му достатъчни 4 часа порно на седмица, за да се появят промени на мозъчните структури.

 

Учените наблюдавали 65 напълно здрави представители на силния пол между 21 и 45-годишна възраст. Те изучавали техните навици, докато гледали порно сцени, за да определят дали има връзка тази дейност с обема на сиво вещество с областта на мозъка, която е отговорна за когнитивните способности.

 

Изследването се провело на няколко етапа. Учените изучавали ежедневните навици на мъжете, колко време гледат порно филми седмично и им направили ядрено-магнитен резонанс на мозъчната дейност при гледане на филми, в това число и порно сцени.

 

 

Резултатите показват, че при хората, които гледат порно редовно, дясната опашка на стриатума е по-малка, както и са налични други промени в тази мозъчна структура. Стриатумът участва в координацията на движенията на отделните части на тялото, подпомага и балансира движенията на високо и ниско ниво в сложна конфигурация.

 

Към момента учените все още не могат да кажат, че продължителното гледане на порно води до свиване на тази част от мозъчната структура, но определено се наблюдава такава връзка. Напълно възможно е хората с по-малка по обем дясна опашка на стриатума да имат нужда от допълнително външно стимулиране, за да изпитат удоволствие, което обяснява защо гледат порно често.

 

Наскоро направено проучване откри връзка и между честото гледане на порно и прояви на асоциално поведение. Възможно е порното да оказва въздействие върху когнитивните умения. Също така е доказано, че то има пристрастяващ ефект и води до проблеми във връзката.

 

Порно индустрията определено има полза от нуждата на хората да гледат горещи сцени, но е препоръчително интернет достъпът да бъде ограничен. Статистиката показва, че 93% от момчетата и 62% от момичетата гледат порно, преди да навършат 18 години.

 

Интересен е фактът, че 70% от участниците в анкетата крият от половинките си колко време прекарват в мастурбиране с онлайн порно, 68% не смятат, че този техен навик оказва влияние върху живота им, 93% от мъжете и 44% от жените споделят, че партньорът им поне веднъж е изразил недоволство от факта, че се самозадоволяват. 18% от участниците в анкетата смятат, че мастурбирането е вид изневяра. Има хора, които са проявили зависимост към самозадоволяването. 48% от мъжете и 19% от жените твърдят, че когато не гледат порно повече от седмица, се чувстват зле, стават агресивни и не могат да се концентрират върху нещата, които имат да правят.

 

Въпреки че порно филмите са предназначени за възрастни, има доста деца, които са гледали еротични сцени поне веднъж в живота си. Статистиката показва, че 40% от малчуганите са гледали порно, преди да навършат 12 години.

 

 

Лесният достъп до порно филми и ниското ниво на здравно и сексуално образование подтикват към развитието на зависимост към порното при тийнейджърите. Повечето засегнати са мъже – 57.3%, докато при жените процентът е 38.3. Другите причина са преживяване на насилие или нападение в детството, ограничено сексуално образование в училище, развод на родителите и т.н.

 

Заради сексуална зависимост 65% от засегнатите имат ниско самочувствие, а почти 50% от тях имат и психични проблеми. 48% от засегнатите са загубили интимен партньор заради поведението си.

 

Какви са признаците на секс зависимост?

 

- повишена нужда от сексуална активност;

- липса на контрол над поведението;

- пренебрегване на социални, професионални и развлекателни дейности в полза на секса;

- резки промени в настроението по време на секс;

- използване на сексуални фантазии като начин за релаксиране;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
xrisit0
преди 9 години
2
3
!
Отговори
boje ;)
papugai
преди 9 години
1
9
!
Отговори
Хехехехехе, ако думите можеха да говорят, сега щяхме да чуем как тези се смеят на пишещия
Страница 1 от 1