.

Какво не знаеш за спешната контрацепция

Още подобни новини
Какво не знаеш за спешната контрацепция
Снимка: freedigitalphotos.net

Спешната контрацепция е една от темите, които са сред най-обсъжданите сред тийнейджърите. Сексолози от няколко европейски университети обединяват в една статия най-често задаваните въпроси свързани с тези сериозни медикаменти. Може би някои от въпросите, които също сте си задавали ще намерят отговорите си по-долу.

 

Нормално ли е да имам „междинно кървене”? Обикновено приемът на такова хапче не се отразява върху менструалния цикъл - той идва, както обикновено. Възможно е обаче цикълът закъснее или да подрани. Може да получите и кървене или зацапване с кръв до идването на следващия цикъл. Това може да бъде неприятно преживяване, но в никакъв случай не означава, че се случва нещо необичайно и обезпокоително. Симптомите се дължат на хормона, който е основна съставка на хапчето.

 

Този метод подходящ ли е за моята възраст? Спешната контрацепция не трябва да се използва като противозачатьчно средство за редовна употреба. Опитайте се да го използвате рядко, само в специални случаи, но никога не забравяйте, че хапчето има много по-малко странични ефекти и рискове за здравето отколкото  един аборт. Обърнете се към личния лекар или гинеколога, които да ви препоръчат противозачатъчни таблетки, които ефективно ще те предпазят от нежелана бременност в дългосрочен план.

 

 

Какви странични ефекти се наблюдават? Методът на спешната контрацепция е ефективен. При повечето жени не се появяват странични ефекти. При някои обаче могат да се наблюдават гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо. Някои жени могат да имат промени в цикъла, който да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ви закъснее повече от пет дни, има вероятност да сте бременна. Ако усещате остра болка в коремната област, е възможно да е налице извънматочна бременност, затова незабавно се консултирайте със специалист гинеколог.

 

 

Колко време след необезопасен секс може да се приема спешна контрацепция? Хапче за предпазване от нежелана бременност действа ефективно при условие, че се приеме до 72 час (3 дни) след половия акт.

 

Закъснява ми след прием на хапчето. Възможно ли е да съм бременна? След прием на такъв медикамент, редовната менструация обикновено идва без закъснение. Но понякога цикълът може да подрани или закъснее. Кървенето също може да е по-леко или по-силно от обикновено; възможно е да се появи зацапване с кръв до идването на следващия ти цикъл. Ако цикълът ви закъснее повече от 5 дни, има вероятност да си бременна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...