.

Най-често задавани въпроси за Ескапел

Най-често задавани въпроси за Ескапел

1. Нормално ли е да нямам/ имам "междинно кървене"?

 

Обикновено приемът на ESCAPELLE не се отразява върху менструалния цикъл - той идва, както обикновено. Възможно е обаче цикълът да закъснее или да подрани. Може да получиш и кървене или зацапване с кръв до идването на следващия цикъл. Това може да бъде неприятно преживяване, но в никакъв случай не означава, че се случва нещо необичайно и обезпокоително. Симптомите се дължат на хормона, който е основна съставка на хапчето.

 

2. Този метод подходящ ли е за моята възраст?

 

ESCAPELLE не трябва да се използва като противозачатъчно средство за редовна употреба. Опитай се да го използваш рядко, само в спешни случаи, но никога не забравяй, че хапчето има много по-малко странични ефекти и рискове за здравето, отколкото хапчето за аборт или самият аборт. Обърни се към личния лекар или гинеколога, които да ти препоръчат противозачатъчни таблетки, които ефективно ще те предпазят от нежелана бременност в дългосрочен план.

 

3. "Какви странични ефекти се наблюдават?"

 

ESCAPELLE е безопасен и ефективен. При повечето жени не се появяват странични ефекти. При някои обаче могат да се наблюдават гадене, главоболие, напрежение в гърдите, стомашни болки, диария, замаяност или умора. Тези симптоми обикновено са леко изразени и изчезват бързо. Някои жени могат да имат промени в цикъла, който да бъде по-лек или по-обилен. Ако цикълът ти закъснее повече от 5 дни, има вероятност да си бременна. Ако усещаш остра болка в коремната област, е възможно да е налице извънматочна бременност, затова незабавно се консултирай със специалист гинеколог.

 

4.  "Здравейте. В началото на май пих ESCAPELLE след полов акт като спазих условието да е преди 72-ия час. Същата седмица отново прибягнах към хапчето, но на 13 май ми дойде с три дена по-рано. Сега правя опити да забременея. Тестът обаче е отрицателен. Възможно ли е хапчето да е направило някаква беля... Моля да ми отговорите!”

 

Не, ESCAPELLE не може да попречи на опитите ти да забременееш. Хапчето те пази от нежелана бременност в рамките на 72 часа от момента, в който се правила секс. След това можеш да забременееш, ако всички останали условия, разбира се, са налице. Ако се притесняваш, че не се получава, консултирай се с гинеколог, който ще ти направи съответните изследвания.

 

5. Колко време след необезопасен секс моможе да се пие ESCAPELLE?

 

ESCAPELLE е ефективен като хапче за предпазване от нежелана бременност при условие, че се приеме до 72 час (3 дни) след половия акт.

 

6. Колко време след спонтанен аборт мога да използвам ескапел?

 

По принцип след спонтанен аборт е добре да се изчакат два-три месеца, преди отново да се правят опити за забременяване. Ако си правила необезопасен секс и не искаш да забременееш, можеш да приемеш ESCAPELLE. „Ескапел” не е хапче за аборт. Той не пречи на настъпилата вече бременност.

 

7. „Закъснява ми след прием на ESCAPELLE. Възможно ли е да съм бременна?"

 

След прием на ESCAPELLE, редовната менструация обикновенно идва без закъснение. Но понякога цикълът може да подрани или закъснее. Кървенето също може да е по-леко или по-силно от обикновено; възможно е да се появи зацапване с кръв до идването на следващия ти цикъл. Ако цикълът ти закъснее повече от 5 дни, има вероятност да си бременна. Ако имаш остра болка в коремната област, може да имаш извънматочна бременност и незабавно трябва да се обърнеш към специалист гинеколог.

 

8. „Пушачка съм. Възможно ли е цигарите да намалят ефективността и сигурността на хапчето?”

 

Не, не би трябвало.

 

9. „Мога ли да направя аборт с ESCAPELLE?”

 

Не, защото ESCAPELLE не е хапче за аборт, а хапче за спешна контрацепция или таблетка за следващата сутрин, което съдържа женския хормон левоноргестрел (прогестин). Този хормон предпазва от нежелана бременност главно като забавя или предотвратява овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника) и по този начин предотвратява оплождането. Левоноргестрелът в хапчето за спешна контрацепция не оказва влияние върху внедряването на оплодена яйцеклетка в стената на матката, и не прекъсва вече настъпила бременност (или начало на бременност), което означава, че ESCAPELLE не действа като средство за аборт и няма да навреди върху установена бременност или върху плода. Хапчето за аборт е напълно различно лекарство. Хапчетата за аборт се приемат по-късно и действат по коренно различен начин: те спират развитието на бременността след като тя вече е установена. Хапчето за аборт прекратява настъпилата бременност, след което подпомага матката да изхвърли плода. Тези лекарства са одобрени за употреба в ранен стадий на настъпила бременност, но не във всички страни. Употребата на хапче за аборт се регулира много по-стриктно, отколкото таблетките за спешна контрацепция. За разлика от хапчето за спешна контрацепция, хапчетата за аборт не могат да бъдат закупени в аптеката без рецепта. Хапчето ESCAPELLE е най-сигурният начин за предпазване от нежелана бременност след неуспех с обичайният метод за предпазване или при непротектиран полов акт, с ниска честота на страничните ефекти. Малко вероятно е да имаш сериозни или дълготрайни странични ефекти след прием на ESCAPELLE. Най-често продължаваш с ежедневните си дейности, както обикновено.

 

10. Има ли значение броят на еякулациите (в случая 4) преди приемането на хапчето или няма никакво значение щом след това е взето хапче?

 

ESCAPELLE е ефективен в предпазването от нежелана бременност при условие, че се приеме до 72 часа (3 дни) след непротектиран полов акт. Няма значение колко на брой са били еякулациите по време на самия полов акт.

 

11. Мога ли да взема ESCAPELLE ако съм пропуснала хапче от месечните си противозачатъчни?

 

Да, разбира се. След използването на ESCAPELLE можеш да продължиш с редовния прием на хормонални противозачатъчни таблетки.

 

12. Ще се отрази ли хапчето на теглото ми?

 

Малко вероятно е да имаш сериозни или дълготрайни странични ефекти след прием на ESCAPELLE. Най-често продължаваш с ежедневните си дейности както обикновено.


Реклама Инвестор.БГ