.

За и Против хапчето за спешна контрацепция

За и Против хапчето за спешна контрацепция

„Против”

 

 

 

1. Можете да забременеете и след спешното хапче, особено ако не го приемете в рамките на указания на опаковката срок.

 

ESCAPELLE е високо ефективно хапче за спешна контрацепция, което намалява риска от нежелана бременност до 89% (95%, ако се приеме в рамките на 24 часа и 58%, ако се приеме между 49 и 72 часа след секс).

 

2. След ударната доза хормони от спешното хапче настъпва объркване в менструалния цикъл.

 

След прием на ESCAPELLE редовната менструация обикновено идва без закъснение. Но понякога цикълът може да подрани или закъснее. Кървенето също може да е по-леко или по-силно от обикновено. Възможно е да се появи зацапване с кръв до идването на следващия ти цикъл. Цикълът при някои жени, след прием на ESCAPELLE, може да закъснее повече от 5 дни. Ако това се случи, обърни се към гинеколог за съвет.

 

3. Макар и рядко се наблюдават странични ефекти като гадене, пренапрежение в гърдите, нервност, отпадналост, апатия, главоболие.

 

Разбира се, те отшумяват бързо.

 

4. Не предпазва от полово предавани инфекции.

 

За да се предпазиш от предавани по полов път болести, ще трябва да използваш други методи – консултирай се с гинеколога си.

 

5. Не може да предизвика аборт.

 

ESCAPELLE не е хапче за аборт, а хапче за спешна контрацепция или таблетка за следващата сутрин, което съдържа женския хормон левоноргестрел, който е вид прогестин. Този хормон предпазва от нежелана бременност главно като забавя или предотвратява овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчника) и по този начин предотвратява оплождането. Левоноргестрелът в хапчето за спешна контрацепция не оказва влияние върху внедряването на оплодена яйцеклетка в стената на матката , и не прекъсва вече настъпила бременност (или начало на бременност), което означава, че ESCAPELLE не действа като аборт и няма да навреди върху установена бременност или върху плода.

 

Хапчето ESCAPELLE е най-сигурният начин за предпазване от нежелана бременност след неуспех с обичайният метод за предпазване или при непротектиран полов акт, с ниска честота на страничните ефекти. Малко вероятно е да имаш сериозни или дълготрайни странични ефекти след прием на ESCAPELLE. Най-често продължаваш с ежедневните си дейности както обикновено.

 

Хапчетата за аборт се приемат по-късно и действат по коренно различен начин: те спират развитието на бременността след като тя вече е установена. Тези лекарства са одобрени за употреба в ранен стадий на настъпила бременност, но не във всички страни. Употребата им се регулира много по-стриктно, отколкото таблетките за спешна контрацепция. За разлика от хапчето за спешна контрацепция, хапчетата за аборт не могат да бъдат закупени в аптеката без рецепта.

 

6. Не е средство за регулярна контрацепция.

 

Използвана веднъж, таблетката не се препоръчва да се приема отново по време на същия менструален цикъл.

 

„За”

 

1. Въпреки, че не е безобидно, „спешното хапче” може да ви помогне в някои критични ситуации: - когато не сте използвали предпазни средства по време на секс (забравено хапче или липса на друга предпазна мярка); - когато презервативът се скъса; - при други неприятни инциденти, когато има риск от нежелано забременяване.

 

2. Нямат връзка с половия акт, т.е. не го смущават, не предизвикват неудобство.

 

3. Имат добра ефективност.

 

4. Ако се приеме прекалено късно и настъпи бременност, можете да сте сигурни, хапчето не е увредило зародиша и ще роди здраво дете.

 

5. За закупуването на хапче за спешна контрацепция от аптеката не е нужна рецепта – можете да вземете хапче дори в почивните дни, не е нужно да търсите лекаря си, ако вие или той в момента сте ангажирани.

 

6. Някои смятат, че хапчетата за спешна контрацепция значително намаляват случаите на нежелана бременност сред хората в млада възраст.


Реклама Инвестор.БГ