.

Рискови методи за предпазване от бременност. Спешна контрацепция с ESCAPELLE

Рискови методи за предпазване от бременност. Спешна контрацепция с ESCAPELLE

Разговаряме с д-р Румен Велев, специалист по акушерство и гинекология, директор на болница Шейново в София.

 

Д-р Велев, кои са най-често използваните методи за предпазване от нежелана бременност от българските жени?

 

Стандартният български метод е прекъснатият полов контакт, както и календарния метод, който е чисто физиологичен метод, когато ние избегнем интервала от отделянето на яйцеклетката и до нейното умиране, тогава жената физиологично не може да забременее.

 

Добре, но надеждни ли са тези методи?

 

На практика не особено. Прекъснатият полов акт е най-несигурният метод, защото преди основната еякулация, може да настъпи изливане във влагалището частично на малки количества сперма, в която се съдържат сперматозоиди и те могат да доведат до бременност. Така че тези методи за контрацепция фактически крият големи рискове от забременяване.

 

Д-р Велев, а в какви ситуации може да се приложи спешна контрацепция, в случая ESCAPELLE?

 

Спешната контрацепция не е средство за предпазване от бременност, тя е средство за това, ако жената е имала непротектиран полов контакт (както е при прекъснатия полов акт) или контакт, при който тя ползва даден метод, но той е бил компрометиран– скъсване на презерватив, пропуск да се вземе една таблетка при иначе системно провеждан прием на противозачатъчни хапчета. Също и след случаи на преживяно сексуално насилие.

 

Какво представлява и как се приема таблетката за спешна контрацепция ESCAPELLE?

 

Представлява 1,5 мг левоноргестрел – хормон, близък до прогестерона, който се произвежда в яйчниците на жената. Приема се една таблетка до 72 часа след непротектиран или неуспешно протектиран полов акт. Продава се в аптеките без рецепта.

 

По какъв начин действа ESCAPELLE?

 

Препятства оплождането и имплантирането на оплодената яйцеклетка в кухината на матката.

 

Ако все пак настъпи бременност, има ли риск ESCAPELLE да увреди плода?

 

Левоноргестрел е много близък до естествения прогестерон и не води до увреждане на плода. Не бива да се притесняват жените, при които евентуално е настъпила бременност и желаят тя да продължи.

 

Има ли странични ефекти?

 

Доста битува сред женската аудитория мнението, че тези лекарства са много вредни, че могат да доведат до нарушаване на менструацията, но това не е така. Като странични ефекти в малък процент от случаите се съобщава за леко изразено гадене, главоболие или напрежение в гърдите. В 87 процента от случаите, следващият цикъл си идва съвсем на време и той обикновено е нормален. Ако жената има закъснение на цикъла повече от 5 дни, е желателно да си направи един тест за бременност.  

 

Каква е ефикасността на предпазване от нежелана бременност чрез ESCAPELLE?

 

Предотвратява 84% от очакваните бременности (95%, ако се приеме в рамките на 24 часа след полов акт).


Реклама Инвестор.БГ