.

Как да отправяме конструктивна критика към партньора си [част първа]

Как да отправяме конструктивна критика към партньора си [част първа]
Снимка: freeimages.com

Понякога критиката трудно се приема от хората около нас. Някои смятат, че са нападнати или дискредитирани, защото ги критикуваме. Истината понякога е съвсем различна, защото критиката не винаги означава мрънкане и безсмислено търсене на кусури. Една критика може да бъде и градивна, а тогава тя наистина е полезна. Това важи в пълна сила във връзките. Няма смисъл да смазваме партньора с неоснователна критика, но ако тя е конструктивна и смислена, тогава е наистина добра идея. Как да критикуваме градивно своя партньор?

 

Първо го напишете на лист. Помислете си за какво искате да критикувате гаджето си. Вероятно ви хрумват поне сто неща, но повярвайте, повечето са излишни. За да не ставате досадни, опитайте се да редуцирате списъка. Напишете всичко, което се сещате. След около час, когато вече сте по-спокойни, прочетете списъка отново и махнете дребните и излишни неща. Помислете си аргументи за всички точки, които сте оставили. Така ще предотвратите безсмислената и деструктивна критика.

 

Критиката поднасяйте с комплимент. Все пак обичате партньора си и не искате да го нараните. Най-добре е да му поднесете критиката с комплимент. Помислете си за нещо, което много харесвате в него/нея, избройте някои от прекрасните качества, които притежава. И след това му/ѝ посочете нещо, което наистина си струва да промени.

 

Контролирайте се и се успокойте. Понякога можете да излезете извън релси, дори да няма особена причина. За да критикувате градивно, трябва да сте спокойни. Все пак не искате скандали и проблеми, а разговор, който има смисъл. Постарайте се да не изпускате нервите си. Най-добре е да не критикувате гаджето си за неща, за които скоро сте се карали. Просто още не сте ги осмислили съвсем и рискувате пак да стане скандал и следователно критиката да е деструктивна.

 

Внимавайте какви думи използвате. Постоянно трябва да си напомняте, че вие не искате да обидите партньора си, а да го критикувате, за да може да се промени и да се усъвършенства. Това означава, че няма място за обиди, неприятни думи. Опитайте се да не натяквате, да не сте груби и да не заклеймявате. Вместо да кажете „Искам да се промениш.”, използвайте „Би било чудесно, ако си помислиш върху…”. Дайте насоки на любимия човек, а не заповеди. Иначе изглежда все едно искате да си го моделирате по ваш вкус и не го обичате такъв, какъвто е.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...