.

Могат ли контрацептивите да ни навредят?

Могат ли контрацептивите да ни навредят?
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време хората са много по-информирани относно съвременните контрацептиви, използват ги редовно и знаят техните предимства и недостатъци. Младите двойки залагат на употребата на презервативи и противозачатъчни като превенция срещу нежелана бременност и болести, предавани по полов път.

 

Преди да започнеш да използваш какъвто и да е контрацептив, препоръчително е да се консултираш с личния си лекар.

 

Доста млади момичета поне веднъж в живота си са пили хапче за спешна контрацепция. То се приема след секс, когато половият акт е бил без предпазни средства или презервативът се е скъсал. Употребата на такива хапчета трябва да бъде сведена до минимум, защото те съдържат в себе си огромно количество хормони, което оказва неблагоприятно влияние на организма. Специалистите препоръчват хапчетата да не се пият повече от 2 пъти в годината.

 

 

Докато някои момичета с удоволствие приемат противозачатъчни хапчета, за да са сигурни, че няма да се стигне до нежелана бременност, други ги избягват, защото се притесняват да не напълнеят. Този страх обаче не е основателен. Възможно е през първите месеци от приема да възникнат някакви странични ефекти като гадене, кръвотечение между отделните менструации и напълняване, но те обикновено изчезват няколко месеца по-късно, когато организмът се адаптира.

 

Имай предвид, че противозачатъчните хапчета НЕ могат да предизвикат натрупване на излишни килограми. Съвременните таблетки съдържат минимална доза хормони и не оказват влияние върху теглото. Ако все пак страничните ефекти не изчезнат, трябва отново да отидеш при гинеколога си, който ще смени противозачатъчните ти хапчета. Сама НЕ бива да сменяш таблетките, защото не знаеш кои са наистина подходящи за теб.

 

Според специалистите приемът на противозачатъчни е дори полезен за здравето. Редица проучвания показват, че при жените, които са приемали таблетките в продължение на 5 години, рискът от рак на яйчниците и ендометриоза е два пъти по-нисък в сравнение с тези, които не са ги приемали.

 

Има доста момичета, които предпочитат да не използват противозачатъчни хапчета, защото се притесняват, че ще забравят да ги приемат редовно. Имай предвид, че от момента на пропуска до следващите 12 часа няма защо да се тревожиш, защото ефективността се запазва и ти си все още защитена от нежелана бременност. Приеми таблетката, веднага след като се сетиш, че си пропуснала. Ако са минали повече от 12 часа, просто в следващите 7 дни прави секс с презерватив, за да се подсигуриш, че няма да стане гаф. Ако приемаш противозачатъчните хапчета редовно, няма от какво да се притесняваш, защото тяхната ефикасност е почти 100%.

 

Друг начин за предпазване от нежелана бременност е употребата на влагалищен пръстен. Той съдържа много малки дози хормони, въвежда се местно, като приема формата на тялото на жената. Той е разчетен за един менструален цикъл – 21 дни, а след това се отстранява, като се прави почивка от 7 дни.

 

Какъвто и контрацептив да избереш, трябва да се консултираш с лекар и да обсъдиш избора си със своя партньор. Ако няма да използвате презервативи, трябва задължително да се изследвате, защото в противен случай рискувате да се заразите с болест, предавана по полов път.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...