.

Митовете за връзките, които е време да развенчаем

Митовете за връзките, които е време да развенчаем
Снимка: thinkstockphotos.com

Когато човек има връзка от известно време, често се чуди дали тя е пълноценна и дали го прави достатъчно щастлив. Има доста правила, казани или написани от някого, отнасящи се за „щастливите връзки“, но често те не са част от взаимоотношенията на повечето двойки и това води до притеснение дали връзката се развива или е въпрос на време да се провали. За да не се тревожиш излишно, виж кои са 10-те най-често срещани митове за връзките, на които е време да спреш да вярваш:

 

В хубавата връзка задължително трябва да има романтика – да, наистина трябва да си правите взаимно романтични жестове, но те често се различават от романтиката във филмите, така че не изисквай прекалено много от партньора си. А и не забравяй, че всеки човек е различен, ти може да си романтична натура, но партньорът ти да не е. Също така връзката се развива, в началото и двамата сте влюбени и сте с розови очила, но с времето започвате да виждате и своите недостатъци, пеперудите излитат от стомаха и първоначалното влюбване преминава в сигурна любов. Това обаче не означава, че вече не сте влюбени един в друг. В такъв момент доста двойки прекратяват връзката си и търсят нов партньор, защото искат винаги да са на върха на емоцията, т.е да са влюбени и да пърхат от щастие. Това обаче не е решение на проблема. Вместо постоянно да сменяш гаджетата си, трябва да се научиш да се радваш на различните етапи от любовта, защото те носят също много положителни емоции, които ще те направят щастлив.

 

 

Връзката може да бъде хубава и без да правите страхотен секс – двойките, които не си пасват в леглото, обичат да се успокояват като си казват, че сексът не е най-важното в една връзка. Да, така е. Не е най-важното, но е едно от важните неща. Сексът поддържа интимността между партньорите, снема стреса и ни прави щастливи и здрави. Ако сексът помежду ви куца, след време ще усетите как двамата се отдалечавате един от друг и нищо не е както преди. За да не изчезне близостта помежду ви, дръжте се за ръце, целувайте се и се прегръщайте редовно. Не бъдете близки само по време на секс.

 

Общите интереси правят връзката хубава – не е задължително да обичате да правите едни и същи неща, за да бъдете заедно и да сте щастливи. Да, трябва да имате и общи интереси, но няма нужда на 100% да се припокриват. В никакъв случай не карай партньора си да прави нещата, които ти харесваш, ако не иска, защото това води до излишен стрес и напрежение, които само ще развалят взаимоотношенията ви.

 

Трябва да мислите по един и същ начин, за да се радвате на хубава връзка – това не е възможно, защото хората са различни. Може да имате общо мнение по повечето въпроси, но все пак не забравяй, че сте двама напълно различни души на физиологично, историческо, генетично и психологическо ниво. А и е хубаво от време на време да виждаш нещата от различна гледна точка, защото това води до обогатяване на мирогледа.

 

Хубава връзка = спокойна връзка – не е нужно връзката ви да е лишена от спорове и конфликти, за да сте щастливи заедно. Дори най-привързаните и еднакви партньори стигат до спорове от време на време. Всъщност споровете често са полезни за взаимоотношенията, стига човек да не прекрачва някои граници като:

 

- да не се караш с партньора си само защото ти е скучно;

- да не го отбягваш известно време, защото си мислиш, че така трябва да се държиш след един спор;

- да не обиждаш и унижаваш половинката си, докато спорите;

 

Връзката ни ще бъде хубава, ако партньорът ни се промени – не се заблуждавай, че като половинката ти се промени и се отърве от недостатъците си, връзката ви ще стане много по-хубава. Все пак във връзката сте и двамата. Също така не бива щастието ти да зависи от него. Трябва да се научиш да бъдеш щастлив и сам.

 

 

Хубава връзка се постига само с нормален човек - в крайна сметка никой не е перфектен, всеки си има своите плюсове и минуси. Стига странностите на партньора ти да не водят до насилие или разрушение, ти може да свикнеш с тях, ако имаш желание. Вместо да обръщаш внимание на минусите, които има половинката ти, вгледай се в положителните качества, които притежава. Най-вероятно те са много повече от минусите и наистина заслужават внимание.

 

Не е нужно да следваш каквито и да е било съвети и стандарти за „щастлива връзка“. Всяка връзка е различна от останалите, така че по-добре се довери на своето вътрешно усещане за нещата и се дръж така, както се чувстваш добре. Ако и двамата ви доставя нещо удоволствие и ви прави щастливи – например, да се виждате 2-3 пъти седмично, а не всеки ден, както правят доста двойки, правете го. Не е нужно останалите да го одобряват, важното е вие да се чувствате добре заедно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...