.

Какво представляват нездравословните взаимоотношения и защо ги търпиш?

Какво представляват нездравословните взаимоотношения и защо ги търпиш?
Снимка: thinkstockphotos.com

Като тийнейджър знаеш колко важни са човешките взаимоотношения и колко по-добре се чувстваш, когато си заобиколен от приятели, отколкото когато си сам. Повечето приятелства и връзки носят положителни емоции, но има и такива, които са нездравословни и не ти се отразяват добре.

 

Какво е здравословна връзка?

 

Това представлява здравословни взаимоотношения между двама души – приятели или двойка, който се чувстват добре заедно и обичат да прекарват свободното си време в компанията на другия. Приятелите/влюбените могат да правят дейности заедно, като ходене на кино, спортуване, пътуване, игри и т.н., не се притесняват да си споделят и да водят задълбочени разговори.

 

А какво е нездравословна връзка?

 

Има доста неща, които ясно показват, че едни взаимоотношения са нездравословни, но понякога, когато човек е влюбен или обича приятеля си, не може да види тези неща и да погледна реално на случващото се. Кои са те?

 

- обижда те и често те злепоставя пред други хора;

- винаги иска да знае къде отиваш и с кого излизаш;

- ядосва се, когато говориш или излизаш с приятелите си;

- ревнува те от всеки и от всичко;

- манипулира те, като ти казва, че ще се самоубие, ако се разделите;

- позволява си да те удря;

- успял е да ти вземе страха;

- постоянно те обвинява за проблемите, които има;

- кълне се в теб и ти обяснява колко много те обича всеки път, след като се скарате;

- кара те да правите секс, когато не искаш;

 

Гаджето ми се ядосва, когато излизам с приятели. Какво да правя?

 

В никакъв случай не се крий и не се притеснявай, че правиш нещо лошо, защото това не е така. Кажи на гаджето си, че обичаш да прекарвате времето си заедно, но че имаш нужда и желание от време на време да се виждаш и с други хора – твоето семейство и приятели. Понякога може да го взимаш със себе си, когато излизаш с приятелите си, но нека това не е всеки път, за да си имаш твое лично пространство и да не се чувстваш задушен от връзката си.

 

 

Защо някои хора са такива насилници?

 

Има най-различни причини за поведението на един човек. Ако гаджето ти е израснало в семейство, където насилието е било ежедневие, нормално е и той да стане такъв и да смята поведението си за нормално. Насилниците обикновено се чувстват добре, когато видят, че хората около тях не се чувстват добре. Това ги прави щастливи, колкото и извратено да звучи. Наркотиците и алкохолът също са в състояние да направят някого агресивен, особено когато той е под тяхно влияние.

 

Защо някои хора не слагат край на взаимоотношенията си, когато не се чувстват добре?

 

Повечето насилствени връзки са на приливи и отливи и поради тази причина на човек му е трудно да сложи край. Тъкмо нещо се е случило и единият партньор е събрал смелост и желание да се раздели с половинката си и другият започва да се държи мило, да сваля звезди от небето и да моли за прошка. И така до следващия акт на насилие.

 

Други пък не прекратяват връзката си, защото обичат прекалено много човека до себе си и се надяват, че той рано или късно ще се промени.

 

Трети се притесняват да не останат сами и не искат да признаят пред себе си, че са се доверили на неправилния човек и това им е донесло отрицателни емоции.

 

Защо трябва да сложиш край?

 

Нездравословните взаимоотношения се отразяват негативно върху здравето ти, въпреки че надали осъзнаваш това. Има доста тийнейджъри, които рязко отслабват или напълняват, защото имат проблеми с гаджето или с приятелите си. Други започват постоянно да изпитват чувство за вина и да се обвиняват всеки път, когато се случи нещо лошо. Да поддържаш нездравословна връзка е вредно както за твоето здраве, така и за самочувствието ти.

 

Не забравяй, че ти си добър и стойностен човек, който заслужава да има здравословна връзка и да бъде щастлив! Бори се за щастието си и не се поддавай на манипулации.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...