.

Всичко, което трябва да знаеш за теста за бременност

Всичко, което трябва да знаеш за теста за бременност
Снимка: iStock

Всяко момиче е правило тест за бременност поне един път в живота си. Често пъти тийнейджърите се стресират много, дори да нямат повод за притеснение и първата им работа е да вземат тест за бременност. Това е един относително сигурен начин, който да ти покаже дали си бременна. Но много момичета не знаят как точно работи този тест и как се прави правилно. Сега ще изясним тези въпросителни.

 

Тестът за бременност реагира на хормона ЧХГ (човешки хорион-гонадотропин), който се отделя и при двата пола в минимални количества. Когато жената забременее, тялото започва да удвоява стойностите на този хормон в рамките на 24 часа.

 

Самите тестове рядко дават грешки, проблемът е в неправилната употреба. Ако стане гаф по време на секс, например презервативът се скъса, на следващия ден няма смисъл да правиш тест за бременност. Дори шансът от зачеване да е висок, няма как да разбереш станало ли е нещо.

 

 

Кога се прави тест за бременност? Тестът се прави задължително на 14-ия ден от рисковия полов акт или след първия ден на закъснението на менструацията. Само при това условие, той ще отчете вярно.

 

Прочети внимателно инструкциите на теста и не си позволявай да бъдеш припряна. Хубаво е тестът да се прави с първа сутрешна урина, защото тя е по-концентрирана. Тестовете на различните марки са с различни указания, понякога урината се капва с пипета, в други тестове се потапя директно в контейнерчето с урината. Следвай стриктно инструкциите.

 

Бледата черта също е черта. Много пъти момичетата се колебаят, когато видят, една тъмна черта и една много бледа. Хубаво е да повториш теста и то тест на друга марка. По принцип бледата черта означава втора линия и положителен тест. Не е добра идея да чакаш повече от определеното на листовката време. При някои тестове тогава се появява втора линия, а тогава тестът е невалиден.

 

Ако няма нито една черта, тестът е невалиден. Както знаеш една черта означава, че тестът е отрицателен, а втората черта – положителен. Ако направиш теста, както е указано, но няма нито една черта, трябва да направиш нов. Всъщност първата черта се нарича контролна, тя се появява, за да се докаже, че тестът работи. Първата черта винаги е по-ярка, а ако има втора, тя може да е по-бледа.

 

Тестът за бременност с урина не е най-сигурният метод. Ако видиш втора черта, хубаво е да си направиш и кръвен тест в лаборатория. Там грешка не може да има. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...