.

Да поговорим за аборта и за начините за предпазване от нежелана бременност

Да поговорим за аборта и за начините за предпазване от нежелана бременност
Снимка: Dreamstime

Тийнейджърите, които правят секс, сякаш се притесняват повече от нежелана бременност, отколкото от болести, предавани по полов път. Понякога, колкото и да се пази една жена, се случва да забременее.

 

Младежите са поставени в ситуация, в която се чувстват достатъчно големи, за да правят секс, но в същото време не се чувстват готови да бъдат родители. И те всъщност наистина не са.

 

Ако едно непълнолетно момиче забременее, то задължително трябва да сподели това с родителите си. Тя може да направи аборт, само ако единият от тях даде разрешение. В такъв момент повечето родители започват да четат конско на детето си, но всъщност от това няма смисъл и дори е вредно за него. По-добре е тийнейджърът да получи подкрепа и ситуацията да се обсъди.

 

 

След като момичето сподели с родителите си, трябва да посетят гинеколог, който да каже в кой месец е и дали е рисковано да се направи аборт, ако девойката иска да го направи. Истината е, че дете се гледа трудно и това е още по-трудно, когато родителите са все още тийнейджъри. Другото, което е притеснително, е че шансът двамата младежи да останат заедно и да бъдат щастливо семейство, е малък.

 

Да бъдеш майка е нещо невероятно, но това трябва да се случи, когато жената е готова да влезе в тази роля. За едно бебе не е достатъчно само да се направи, износи и роди. Задълженията идват после, когато то се появи на бял свят. Младото семейство трябва да има достатъчно време и финансови възможности, за да отгледа правилно детето си.

 

Ако смяташ, че не си готова да имаш бебе, то трябва да водиш безопасен сексуален живот. Това се отнася както за нежеланата бременност, така и за болестите, предавани по полов път.

 

Противозачатъчни хапчета – те съдържат в себе си хормоните прогестерон и естроген, които имитират бременност и предпазват от оплождане. Хапчето е доста ефикасно и шансът момичето да забременее е 1%.

 

Презерватив – това е най-често използваното средство за безопасен секс и единствената защита както срещу нежелана бременност, така и срещу венерически болести. Доказано е, че кондомите предпазват до 98%. Ако се използват качествени презервативи и се поставят правилно, двойката може да бъде спокойна за здравето си.

 

Контрацептивно хапче – това хапче се приема, ако си забравила да пиеш противозачатъчните си и правиш секс или ако презервативът се скъса по време на акта. Колкото по-скоро изпиеш контрацептивното хапче, толкова по-голям е шансът да не забременееш.

 

Вагинален пръстен – представлява тънък и мек пластмасов пръстен, който се поставя във влагалището веднъж месечно и остава там в продължение на 3 седмици. Поставянето и изваждането е лесно, както при употребата на тампон. Всеки ден пръстенът отделя хормони в тялото, които предпазват от забременяване. Вади се по време на менструация.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Ivo.G
преди 8 години
1
1
!
Отговори
Най-сигурно е с кондом и противозачатъчни . ДВОЙНА защита :D
Страница 1 от 1