.

Кои контрацептивни методи са подходящи за тийнейджъри

Кои контрацептивни методи са подходящи за тийнейджъри
Снимка: iStock

Много тийнейджъри правят секс без предпазни средства, което е изключително опасно. Рискът от бременност не е за подценяване, макар всеки да казва: „На мен няма да се случи“. Другият огромен риск е от предаването на болести. Често пъти тийнейджърите не познават добре възможностите за заразяване и разбират за тях чак, когато вече е късно. Затова сега ще поговорим за забременяването, за контрацептивите и ще те запознаем по-специално с тези, които са подходящи за тийнейджъри.

 

Мъжки презерватив. Това е така познатия ни презерватив, който всеки е ползвал. Той е един от най-подходящите методи за предпазване от бременност, защото е напълно безопасен. Лесен е за употреба, продава се на достъпни цени, можеш да го намериш във всяка аптека и по-голям магазин. Няма странични ефекти, които да възпрепятстват употребата му. Има хора, алергични към латекс, за които специално са създадени презервативи, изработени от полиуретан. Другото много съществено качество, което презервативът притежава е, че предпазва от болести. Минусът е, че не предпазва от всички болести, например гъбички, ЧПВ и херпес. Трябва да внимаваш, когато поставяш презерватива, защото има опасност от късане.

 

 

Хапчето. Друг разпространен метод, който е много популярен сред съвременните жени. Противозачатъчните са хормонални препарати, които са сигурен метод за предпазване от бременност. Може би те са дори най-сигурен, защото действат винаги и безотказно. Проблемът настъпва, ако пропуснеш хапче или по някаква причина то не успее да се усвои, например при диария. Ако ти се случи нещо такова, трябва да използваш допълнителна защита в следващите дни. Често пъти противозачатъчните са използвани от гинеколозите за нормализиране на цикъла и при лечение на хормонални проблеми. Консултирай се със своя гинеколог и никога не пий хормонални препарати без да са ти предписани от специалист.

 

Дамски презерватив. Тези презервативи също са много ефективни, поставят се във влагалището непосредствено преди сексуален акт. В двата края на презерватива, има пръстени, като единия влиза във влагалището, а другия остава отвън. Презервативът изцяло предпазва влагалището от навлизането на семенна течност. Лошото е, че този вид контрацепция не е толкова популярен у нас и трудно се намират женски презервативи.

 

Пластир. Този метод не е толкова често срещан сред тийнейджърите, но е подходящ за тях. Това е лепенка, която се поставя някъде по тялото и отделя хормони – естроген и прогестин. Действат на принципа на противозачатъчните, но не се налага да пиеш хапчета всеки ден и да се притесняваш, че ще забравиш. Пластирът се носи една седмица, като всяка четвърта седмица е почивка. Проблемът е, че не всички тела приемат добре хормоните, а самият пластир може да предизвика кожно раздразнение.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
dreamwalker
преди 8 години
1
4
!
Отговори
***.
Страница 1 от 1