.

Как да се справиш с нередовната менструация и хиперменореята без лекарства

Как да се справиш с нередовната менструация и хиперменореята без лекарства
Снимка: iStock

Някои жени страдат от тежка менструация и направо проклинат тези няколко дни от месеца, в които са извън релси. Проблемите с менструацията могат да бъдат най-различни, като най-често срещаните са два – хиперменория и нередовен цикъл.

 

При първия става въпрос за обилно кървене. Препоръчително е да се консултираш с лекар, защото може да се налага да ти се правят изследвания за ендометриоза, миома и анемия.

 

Какво да хапваш?

 

Добре е да наблегнеш на храните, богати на витамин С и флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове, както и на тези, богати на желязо, за да предотвратиш евентуалната поява на анемия.

 

 

Какви билки да приемаш?

 

Специалистите препоръчват чай от тинктура или чай от равни количества трилиум, листа от малина, лечебен камшик, канадски хидрастис и обичничев каулофилум. Приема се 3 пъти на ден.

 

Какви ароматни масла ще ти помогнат?

 

По време на цикъл може да масажираш всяка вечер корема си със смес от супена лъжица зехтин или масло от сладък бадем, капка българско розово масло, мускатен конски босилек и благородна лайка и 2 капки масло от майорана.

 

Нередовната менструация се среща при доста млади момичета, но това не бива да те успокоява. Това е проблем, който трябва да бъде решен.

 

Какво да хапваш?

 

Много е важно да поддържаш оптимални за височината си килограми. Не бива нито да си на диета, нито да преяждаш често. Имай предвид, че ниското тегло пречи на овулацията и е възможно това да е причината за нередовния ти цикъл. Този проблем обаче може да се срещне и при жени с наднормено тегло, което пак води до хиперфункция на яйчниците и възможност за образуване на жлези.

 

Колко често да спортуваш?

 

Препоръчително е да се занимаваш редовно с физически упражнения. Ако обаче цикълът ти стане нередовен или спре, намали физическата активност с 15-20% и си почивай 1-2 дни в седмицата.

 

Кога да отидеш на гинеколог?

 

- ако менструацията ти изобщо я няма;

- ако имаш силни болки по време на цикъл;

- ако ти се появи кървене между два цикъла;

- ако имаш обилна и нередовна менструация;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...