.

Любопитни неща, които НЕ знаеш за срамните си устни

Любопитни неща, които НЕ знаеш за срамните си устни
Снимка: iStock

Въпреки че всяка жена притежава вагина, голяма част от представителките на нежния пол не знаят достатъчно за интимните си части. Промени това – научи повече за най-интимните си части и най-вече за входа на вагината си, наречени „лабии”, но по-известни като „големи срамни устни”:

 

Съществува рак на вулвата – за съжаление, освен рак на вулвата, има още 4 вида гинекологичен рак – на матката, на шийката на матката, на влагалището и на яйчниците. Ракът на вулвата се среща рядко, напредва бавно и е по-разпространен при жени, които са станали сексуално активни много рано и са имали много сексуални партньори. Има и доста кожни проблеми, които могат да засегнат лабиите, като най-често срещаният е лихен склерозус, който представлява бели петна по кожата на срамните устни.

 

 

Половите органи се променят с напредване на годините – най-голямата промяна е при лабиите, които се смаляват, когато жената навлезе в менопауза заради намаляване на производството на хормона естроген.

 

Правилните анатомични термини – големите лабии или големите срамни устни се наричат „labia majora”, а малките – „labia minora”.

 

Лабиите имат защитна функция – малките и големите срамни устни представляват „врата” към влагалището и действат като щит, който предпазва вътрешните полови органи и клитора от навлизане на бактерии.

 

Когато ембрионът стане момче, а не момиче – тогава големите срамни устни се превръщат в скротум, а малките оформят главичката на пениса.

 

Лабиите стават по-големи по време на секс – когато си възбудена големите срамни устни стават плътни, червени и влажни. Причината за това е, че се напълват с кръв и цялата вулва изглежда по-голямо от обикновено.

 

Съществува женско обрязване – то всъщност представлявда генитално осакатяване на жени и е сериозен проблем, който все още се среща в някои части на света. При него лабиите се премахват или се зашиват заедно, за да се попречи на жените да правят секс преди сватбата. Това е изключително опасна процедура, която се осъжда от почти всички организации за човешките права.

 

Лабиите на жените не си приличат – на всяка жена вулвата изглежда по-различен начин, така че не се шашкай, ако твоята е по-различна от на другите жени. В последно време доста дами се подлагат на лабиопластика, защото не харесват своите лабии, но това определено е излишна операция, освен ако не причиняват физически дискомфорт.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...