.

Любопитни факти за Св. Валентин

Любопитни факти за Св. Валентин
Снимка: iStock

Остават броени дни до Св.Валентин. Повечето хора свързват този празник със сърчица, шоколадови бонбони и романтични подаръци. Има обаче няколко интересни факта, свързани с живота на Св. Валентин. Кои са те?

 

Черепът на Св. Валентин се намира в Рим – украсеният с цветя череп може да бъде видян в базиликата Санта Мария. В началото на 19ти век при разкопки в катакомба близо до Рим са открити останки и други реликви, свързани със светеца. Мощите му са разпръснати в църкви по целия свят. Части от скелета на Св. Валентин има в Ирландия, Франция, Чехия, Великобритания и Шотландия.

 

 

Св. Валентин е покровител на пчеларите и епилептиците – хората често молят светеца, когато имат проблеми в любовта, отглеждането на пчели, епилептични припадъци, чума и пътуване. Св. Валентин е покровител и на обвързаните и брака.

 

Св. Валентин може би са двама различни мъже – официално признат от римокатолическата църква Св. Валентин е починал около 270г. сл. Хр. Той е описван като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II, защото венчал християни. Според други източници обаче Валентин бил епископ на Терни, изгорен на клада в покрайнините на Рим. През 1969 година католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

 

Св. Валентин може да се празнува няколко пъти годишно – освен на 14 февруари, може да отбележите Св. Валентин от Витербо на 3 ноември или на 7 януари, когато е денят на Св. Валентин от Реция. Дамите могат да почетат единствената жена сред светците с това име – девицата Св. Валентина, която била убита в Палестина на 25 юли 308 година.

 

Има десетина Св. Валентин и един папа – светецът, който почитат повечето хора, е известен като Св. Валентин от Рим, за да може да бъде различават от другите десет светци със същото име. През 2-8 век името било много популярно и затова има и други мъченици със същото име. Според официалния римокатолически списък на светците има около 12 светци с името Валентин или негови вариации. Дори има папа Валентин, който е служил само 40 дни около 827 година.

 

Св. Валентин може би не съществува – средновековният английски поет Джофри Чосър често представял историите в поезията си като истински. Преди създаването на поема на Чосът от 1375 година няма документирано почитане на светеца. В своята творба Parliament of Foules той свързва традициите на рицарската любов с честването на празника на Св. Валентин. В творбата се говори за 14 февруари като ден на птиците и хората, които се събират, за да намерят спътник в живота.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...