.

Турция с поредна забрана - този път YouTube

Турция с поредна забрана - този път YouTube
Снимка: Reuters

Последните няколко дни интернет свободата в Турция е силно обсъждана. Множеството събития о опити тя да бъде ограничена по всевъзможни начини демонстрират по много добър начин колко голяма сила може да бъде интернет пространството. То дава поле на истината, където цензурата няма сила.

 

 

В интернет властта и социалното положение, което дадени личности притежават няма никаква сила, а обективното и реално представяне на събитията е на първо място. Без значение чии интереси ще бъдат засегнати, там всяка дума тежи на мястото и пресъздава реалността, която често ни бива спестявана по желание на един или друг управляващ.

 

Именно такава е и драмата, която се разигра последните няколко дни. Интернет предостави възможността на всички турски граждани да разберат за истинското лице на своите политици. Това нямаше как да остане без реакция от страната управляващите, които въпреки своето безсилие опитват по всевъзможни начини да спрат достъпа до информация, не осъзнавайки, че така губят все повече доверието на своите избраници.

 

Само преди няколко дни една от социалните мрежи — Twitter бе официално забранена в Турция. При опит за зареждане на сайта потребителите се препращат към становище на турския телекомуникационен регулатор, което се позовава на няколко съдебни решения.

 

Причината за забраната е ясна за всички — в социалните мрежи плъзнаха множество записи и документи, които уличават приближени на Ердоган в корупция. За да се потули случай Ердоган с помощта на държавните органи, е заявил на администраторите на Twitter да изтрият определена информация, която местният съд бил постановил, че трябва да бъдат премахнати. За негово нещастие обаче, свободата в интернет не е толкова лесна за превземане и от сайта са отказали да изпълнят желанието му.

 

След като бил безпомощен от страна на въздействие върху контрола на интернет съдържанието, прибегнал до наглото решение да го премахне изцяло достъпа до него. Това обаче не могло да спре множеството материали, показващи истинското лице на приближените му, което довело до спирането на достъпа и до популярния видеопортал Youtube.

 

Преди повече от седмица Ердоган заяви намерението си да спре Facebook и YouTube. Очакваше се обаче това да стане след местните избори. Ситуацията обаче е наложила друго, тъй като управляващите са осъзнали, че чрез свободата на интернет, печеленето на следващите избори ще бъде по-трудно манипулируемо.

 

Аргументът, чрез който турският министър-председател оправдава тираничните си и диктаторски действия е, че чрез сайтове като Facebook и YouTube неговите политически съперници осъществяват пропаганда срещу него и управлението му. Според него именно в тях се публикуват лъжливи и изфабрикувани записи, които подронват авторитета и доброто му име. "Посветени сме на това. Няма да оставим тази нация на милостта на Facebook и YouTube" - заявява още той.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
deus
преди 10 години
0
0
!
Отговори
Ако им спрат порното ,ще настъпи гражданска война :)
G3GaSa
преди 10 години
0
2
!
Отговори
Малееии агата тО път сериозно настъпи мотиката..Утре-Други ден, ако спре FaceBook и Teenproblem, никак няма да им се хареса на турците.Кифлите сигурно са под пара, че ще им "РЕЗНЕ" социалния живот, напълно.Между другото, за нас ще е по-добре, да дръпне шалтера на целият интернет, ще се отървем от "Фишерман" и другите *** ***...
Страница 1 от 1