.

Японци създадоха бебе робот с емоции

Японци създадоха бебе робот с емоции
Снимка: article.wn.com

Технологиите днес са повече от невероятни, те са мечтата, която нашите предци са имали и силно са вярвали и чудесата, които тайно са очаквали. Те изразяват силата на човешкия гении и успяват да се справят с почти всеки проблем. Днес, те до толкова са навлезли в ежедневието ни, че трудно бихме си представили дори ден, без достиженията на технологиите. Най-хубавото е, че изследванията продължават и всеки ден се появяват нови и по-добри изобретения.

 

 

Доказателство за това е новият бебе робот дела на японски учени, който претендира, че е първият робот с чувства. Дизайнът и поведението му са напълно съобразени с човешките действия на малко дете. Всъщност екипа от учени дълго е наблюдавал и изучавал детското поведение, преди да конструира робота.

 

Бебето — робот носи името Неони и е дело на японските учени от университета в Осака. Работата им е повече от забележителна, тъй като изобретението им е по-подвижно от истинско бебе — може да пълзи, обръща се и се изправя на крака, демонстрирайки моторни навици, присъщи на деца от 6- до 9-месечна възраст.

 

Най-голямата иновация обаче си остават емоциите, които изразява робота. Ако до преди години, смятахме, че трудно устройство ще може да симулира и изразява емоции, то сега сме убедени, че няма невъзможни неща за техниката.

 

Неони може да изразява щастие и тъга, чрез своите мимики. За целта, в очите му са вградени две дигитални камери, с които изучава лицата на събеседниците. Събраните данни се съхраняват в паметта на машината и се съпоставят с вече получената информация. В ушите си пък има съответно два микрофона, а по тялото си — 90 сензора за допир, които отново се грижат за получаването на нужната информация, за да може робота да даде адекватна емоционална реакция.

 

“Целта ни е да конструираме умни роботи, които да могат да живеят заедно с хората”, казва проф. Асада Минору, ръководител на екипа. Той и колегите му смятат, че хуманоидът ще помогне на невробиолози и психолози да проверят хипотезите си за процесите на умственото развитие на децата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...