.

Мобилните устройства предизвикват алергии - по-мръсни са от тоалетната чиния

Мобилните устройства предизвикват алергии - по-мръсни са от тоалетната чиния
Снимка: freedigitalphotos.net

Телефонът и таблетът могат да предизвикат обрив, защото често съдържат никел - един от най-алергизиращите метали. Много хора имат алергия от никел, предизвикана от лични електронни устройства като лаптопи и мобилни телефони. Най-новият случай е алергичен обрив по тялото на 11-годишно момче, получен от таблет. Момчето е лекувано в болницата на Сан Диего.

 

Обривите от никел не са животозастрашаващи, но могат да са много неприятни и да наложат лечение със стероиди и антибиотици, ако се възпалят. В случая с 11-годишното момче химикал, съдържащ се в никела, е открит във външното покритие на таблета. Момчето го е използвало всеки ден от 2010 г. Детето се подобрило, след като устройството е сложено в калъф. Никелова алергия могат да предизвикат също бижута, рамки за очила, ципове. Специалистите алармират, че алергиите към този елемент зачестяват.

 

Мобилните устройства могат да са вредни, не само заради вредите, които нанасят на мозъка и сърцето. Замисляли ли сте се за микробите, които са върху вашия любим смартфон или таблет? Вероятно дори не подозирате, че по мобилните телефони има 18 пъти повече бактерии, отколкото по дръжката на тоалетното казанче в обществена тоалетна.

 

 

Направен е анализ на 30 мобилни телефона, който показва, че почти една четвърт от тях са толкова мръсни, че по тях има 10 пъти повече от допустимия брой бактерии, способни да формират колонии. Това не винаги означава заплаха за здравето, но е признак на лоша лична хигиена. Освен това увеличаването на броя на бактериите може да доведе до развитие на някои опасни микроорганизми.

 

Най-мръсният от изследваните телефони е имал 39 пъти повече от допустимия брой ентеробактерии, както и 170 пъти повече фекални бактерии, които се свързват с човешките изпражнения.

 

Най-добре е да ползвате предпазен калъф за телефона си, който да почиствате редовно. Не забравяйте, че когато сте навън пипате телефона си постоянно, а ръцете ви не са чисти. Когато се приберете вкъщи си миете ръцете, но не и телефона. Може да се сдобиете с два калъфа, които да сменяте, когато сте вкъщи или навън.

 

Почиствайте устройствата си. съветваме ви да използвате почистващи препарати за телефона си, таблета и клавиатурата на компютъра. Това са развъдници на бактерии, които не е желателно да попадат в организма на човека.

 

Не бива да пренебрегвате и други предмети като дистанционното на телевизора, бутоните на банкомата и асансьора, както и ключовете от вкъщи. Оказва се, че тези предмети също са мръсни, колкото една средностатистическа тоалетна.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...