.

Microsoft и HP планират нетбук за 200 долара

Microsoft и HP планират нетбук за 200 долара
Снимка: Reuters

Една от първите алтернативи на евтините олекотени преносими компютри на Google, наречени хромбуци (Chromebook), но с операционна система на Microsoft, ще бъде произведена от Hewlett-Packard. В блога Mobilegeeks вече се появиха първите предварителни информации, според които става дума за 14-инчов модел на цена от 200 долара, който ще се нарича HP Stream, пише ZDNet.

 

Снимката и техническите данни, публикувани от блога, са според него от гаранционни документи и схеми за сервиз. Според тях HP залага на чип от AMD с четири ядра (AMD A4 Micro-6400T) и 1,0 GHz тактова честота, както и на интегрирана видео карта Radeon-R3. Захранването е едва 4,5 вата, което обяснява защо в техническите данни не става дума за охладител. Най-изгодният модел ще разполага с RAM памет от 2 гигабайта и твърд диск SSD от 32 GB.

 

 

Екранът предлага 1366 x 768 пиксела резолюция и включва уебкамера. Както безжични технологии се поддържат WLAN IEEE 802.11n и Bluetooth, има USB 3.0, два USB 2.0, HDMI и четец за SD карти. Батерията според списъка на компонентите има спецификацията от 2960 mAh.

 

HP Stream ще тежи 1,75 кг и ще идва в три варианта на цвета на корпуса. За операционна система се предвижда Windows 8.1. Подобно на конкурента Google с неговия Chromebook, сега Microsoft предлага безплатно онлайн пространство за съхранение в обем на 100 гигабайта в OneDrive.

 

На някои места се споменават и компоненти по избор, като например SSD с 64 вместо 32 гигабайта за операционна система, приложения или данни, както и възможност за чувствителен на докосвания екран. Може да се очаква, че в другите варианти HP Stream ще има и по-високи ценови граници, например 300 или 400 долара, пише блогът.

 

Интересно е, че именно HP ще е сред първите партньори на Microsoft в опита на концерна да предложи олекотени евтини преносими компютри, като се има предвид, че през миналата есен компанията се дистанцира от Intel и Microsoft. Американският производител е и сред първите производители на Chromebook и залага на операционната система на Google Android в таблети, както и в нетбуци.

 

Припомняме, че преди около три години Google реши да атакува пазарите с евтини преносими компютри. За да се намали цената, машините не разполагаха с огромна хардуерна мощ, а разчитаха преди всичко на работа в интернет. Новото устройство няма нужда от десктоп, от инсталиране на програми, нито от нормален твърд диск, защото нужната памет я има в облака, обясниха по онова време от Google. Снимките ще се качват в услугата за съхраняване на снимки Picasa, електронните писма - в GMail, а музиката - в Google Music. Затова и Chromebook се появи на пазара със 16 GB твърд диск - с колкото разполага днес едно евтино MP3 устройство.

 

Силната зависимост на новия уред от мрежата може да изиграе лоша шега на интернет гиганта. Ако все пак интернет връзката се разпадне, новият Chromebook може да служи само за подпиране на книгите на рафта.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...