.

Ще навлезе ли Apple в нов суперцикъл с iPhone 6?

Ще навлезе ли Apple в нов суперцикъл с iPhone 6?
Снимка: Reuters

С пускането на пазара на новия iPhone 6 технологичният гигант Apple е напът да започне нов суперцикъл, смята анализаторът в компанията за финансови услуги Cantor Fitzgerald Брайън Уайт, цитиран от CNBC.

 

„Смятаме, че Apple навлиза в суперцикъл, който започва от навлизането на компанията на бързо разрастващия се пазар на фаблети (хибрид между телефон и таблет) със своя iPhone 6 Plus и посягането и към пазара за уреди за носене, където Apple ще дебютира в началото на 2015 г. с Apple Watch”, казва Уайт.

 

 

Той сравнява пускането на iPhone 6 с успеха на компанията при дебюта на iPod през 2001 г., на iPhone през 2007 г. и на iPad през 2010 г. Според него на Apple, която поизгуби доверието на някои инвеститори заради съмнения, че е загубила иновативността си, ѝ предстои нов период на силно представяне.

 

Apple доминираше пазара на смартфони години наред, след като пусна първия iPhone през 2007 г. Последните модели обаче не бяха толкова успешни и компанията загуби значителен пазарен дял за сметка на Samsung, която предостави на потребителите искания от тях смартфон с по-голям екран.

 

4 години след Samsung Apple най-накрая също навлиза на пазара на фаблетите с пускането на 4,7-инчовия iPhone 6 и 5,5-инчовия iPhone 6 Plus. Също така беше представен и дългоочакваният смарт часовник Apple Watch, който ще бъде пуснат в продажба през 2015 г. Предварителните поръчки за новия iPhone достигнаха 4 млн. в първите 24 часа, задминавайки всички предишни рекорди. '

 

„Според нас през миналата седмица Apple показа на света, че прави иновации както никога досега, разширявайки наличния си пазар с продукти в нови категории, подсилвайки дигиталната си матрица и обръщайки поглед към нови категории“, посочва Уайт. Той очаква печалбата на акция на компанията да се увеличи, прогнозирайки поскъпване на акциите на Apple с 21% до 123 долара за ценна книга през следващите 12 месеца.

 

Не всички анализатори обаче споделят оптимизма на Уайт. „Не смятам, че суперцикъл е точната дума в случая, но iPhone 6 със сигурност ще бъде значителен продукт. Смятам, че тази година Apple ще си възвърне част от пазарния дял от Samsung, което ще бъде доста голям удар“, отбелязва старшият анализатор в изследователската и брокерска фирма Sanford C. Bernstein Марк Нюман.

 

Той обаче отчита, че друга част от пазарния дял е безвъзвратно загубена. „Могат да си върнат известна част, но друга е безвъзвратно загубена. Тяхна беше грешката, че отказаха да видят какво им казват клиентите“, коментира той по повод търсенето на смартфони с по-голям екран.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...