.

Yahoo става търсачка по подразбиране във Firefox

Yahoo става търсачка по подразбиране във Firefox
Снимка: Reuters

Yahoo обяви в сряда „най-ключовото си партньорство“ за последните пет години. Компанията разкри, че Yahoo ще се превърне в търсачка по подразбиране в уеб браузъра Firefox, пише Financial Times.

 

Yahoo и Mozilla, фондацията, която стои зад Firefox, сключиха сделката за срок от пет години на фона на усилията на Yahoo да се превърне в по-конкурентоспособна на пазара на търсачките. Партньорството ще съвпадне с пускането на новия дизайн на търсачката, което ще се случи през този декември.

 

Партньорството на Mozilla с Google преди време се обезсмисли, когато американският концерн инвестира в Chrome - браузър, който се конкурира с Firefox. От своя страна Mozilla започна да разработва собствена операционна система за мобилни устройства, която вероятно ще се изправи очи в очи с Android на Google.

 

 

Apple също се отказа от използването на услугите на Google за iPhone, замествайки ги с търсачката на Microsoft – Bing, и с със своята услуга за картографиране – Apple Maps.

 

Този ход идва в момент, в който се смята, че Yahoo все повече мисли за приходите, които генерира от търсачката си.

 

"Дълбоко вярваме в търсенето – област за инвестиции, възможности и растеж за нас“, твърди главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер, която преди заемаше ръководен пост в Google.

 

Сделката е от особена важност за Mozilla, тъй като официално компанията е организация с нестопанска цел и като такава разчиташе досега основно на Google за генериране на приходи. Така например за 2010 г. интернет концернът е допринесъл за 84% от общо 123 млн. долара приходи на Mozilla, което е с 18% повече от година по-рано.

 

Финансовите условия на сделката не са разкрити - това се случваше всеки път при подписването на подобни договори. Според досегашния контракт на Mozilla с Google двете компании си разделяха проходите от онлайн реклама, която представлява важна част от общите приходи на Mozilla.

 

Mozilla ръководи развитието на браузъра Firefox и мобилната операционна система Firefox OS. Организацията с нестопанска цел се бори за отворен и сигурен интернет.

 

С независимия браузър Mozilla Firefox преди време браузъра накърни монопола на Internet Explorer на Microsoft. Firefox, чийто изходен код може да се види от всеки, наскоро отпразнува своята десета годишнина. Сега Mozilla възнамерява със своята собствена мобилна операционна система да създаде отворена алтернатива на IOS на Apple и Android на Google.

 

През годините обаче нарастваше критиката срещу Mozilla заради евентуалната ѝ зависимост от Google. През 2007 г. например New York Times попита дали парите на Google не вредят на Firefox. През същата година Google е платил 81 млн. долара на Mozilla. Година по-късно сумата вече е достигнала 280 млн. долара. „Мръсни пари за един неравнопоставен брак“, критикува медията сделката. Общите приходи на фондацията през същата година възлизат на 311 млн. долара.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...