.

Apple с проблеми при патента на iWatch в Швейцария

Apple с проблеми при патента на iWatch в Швейцария
Снимка: freedigitalphotos.net

Apple няма да може да продава законно iWatch в Швейцария. Това ще бъде факт поне до края на годината. Причината е в патент от 1985 година, който е притежание на местна компания Leonard. Именно тази компания притежава правата върху изображението и думата „ябълка“.

 

Apple ще започне да предлага умния часовник от 24 април. Очаква се той да бъде пуснат в 9 държави по света, но Швейцария няма да е една от тях. Компанията е получила съобщение от Института за интелектуална собственост в Швейцария, което уведомява, че на територията на страната действа патента на компанията Leonard. Срокът на патента изтича през декември, а след това Apple Watch ще може да се предлага спокойно и на швейцарския пазар.

 

Очаква се временното отлагане на продажбите в Швейцария да облагодетелства местните производители на часовници. Напомняме, че смарт часовници се предлагат от компаниите Swatch, TAG Heuer, Mondaine, Federique Constant и Alpina.

 

Смята се, че Apple може да наруши забраната и да разпространи Watch и преди изтичането на патента на Leonard през декември. Това означава, че ще се наложи да плати солени глоби. Припомняме, че през 2007 г., компанията представи първия си смартфон, въпреки действаш патент на Cisco, свързан с търговската марка iPhone.

 

Apple възлага големи надежди на умния часовник. Това е първият опит на компанията да навлезе в сферата на луксозните часовници. Предвижда се да има специална секция в магазините на Apple, където обучени асистенти ще помагат на клиентите при избора на часовник. Освен това ще има възможност за закупуване на устройството само след предварителна поръчка.

 

Анализи сочат, че Apple няма да пожъне голям успех с новия продукт. Продажбите на компанията идват основно от iPhone - около 70%. Продажбите на iPad спадат и компанията търси нов продукт, с който да впечатли потребителите. Проблемът е, че умният часовник ще е много скъп, а няма да предлага нищо по-различно от iPhone. Освен това, iWatch няма да притежава издържлива батерия, а това е голям проблем за всеки потребител.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...