.

Nokia се завръща

Nokia се завръща
Снимка: Nokia.com

Малко след като Microsoft отписа цялата стойност на бизнеса с мобилни телефони, който придоби от Nokia, финландската компания неочаквано се завърна с иновативен продукт за потребителите, коментира BloombergView.

 

Nokia Ozo, сфера с камери, стърчащи от нея, е освежаващо странна. Тя е представяна като „първата в търговската мрежа камера за виртуална реалност (VR), проектирана и направена за създателите на професионално съдържание и първата в планираното портфолио от цифрови мултимедийни решения“. Nokia – или която и да е друга компания, никога не е правила нещо подобно. А това е проектирано и създадено във Финландия.

 

 

Развитието е интригуващо и потенциално важно. Финландия дори може да си възвърне технологичния шампион, ако Nokia успее да се наложи на новия пазар на виртуалната реалност.

 

Под управлението на главния изпълнителен директор Раджив Сури Nokia изглеждаше стабилна, но скучна. Тя премина през дългоочакваното придобиване на Alcatel-Lucent. Това заздрави позицията ѝ на водещ доставчик на оборудване за телекомуникационни мрежи, но това не е особено видима индустрия. Без значение колко добре се представя компанията, мрежовото оборудване няма да върне Nokia на позицията ѝ на икономически лидер във Финландия.

 

Планът на компанията да продаде бизнеса си с картографиране, Here, най-вероятно на консорциум от германски автомобилни производители, за по-малка сума от инвестицията на Nokia показва липсата на амбиция към друг потребителски пазар.

 

Компанията представи малък таблет с Android, който поразително много прилича на iPod Mini, а главният изпълнителен директор Сури наскоро подсказа, че Nokia ще се върне на пазара на мобилни телефони, като предостави търговската си марка на свои партньори. Но това е слаб спомен за славните дни на Nokia, когато тя разработваше изцяло нови продукти с функции, които другите се стараеха да имитират (като например първата игра и първия интернет браузър в мобилен телефон).

 

„Не трябва да забравяме, че компания, наречена Nokia, се справя добре и в момента се развива“, каза финландският министър-председател Юха Сипила по време на пресконференция по повод затварянето на завода за производство на мобилни телефони на Nokia от Microsoft. Това беше неволна лека похвала: публиката на Сипила явно се нуждаеше от напомняне, че Nokia е все още жива.

 

Останалата част от статията четете в Investor.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...