.

Благодарение на YouTube хакерството става все по-лесно

Благодарение на YouTube хакерството става все по-лесно
Снимка: Reuters

Никога не е било по-лесно да се научите как да станете хакер, сочи ново проучване. Неправителствената организация Digital Citizen Alliance разкри хиляди видеоклипове в YouTube, които учат потребителите на хакерски трикове, така че да получат достъп до чужди камери и компютри, пише CNN.

 

Един пример: видео в YouTube пуска романтична музика, а на фона ѝ се вижда жена, която няма представа, че хакерите “надничат” в спалнята ѝ. Във въпросното видео хакерите учат други потребители как да правят същото. Клипът е гледан 37 хил. пъти, преди да бъде свален.

 

 

Подобни видеоклипове, често акомпанирани от музика, показват инструкции стъпка по стъпка. Напътствията помагат за влизането в чужди компютри, пускането на техните уебкамери, а понякога и интеракция със собствениците им.

 

Хакерите могат да получат достъп до уебкамерите от разстояние, като инсталират зловреден софтуер, наречен RAT. Той не е нищо ново, но експертът по сигурността Адам Бенсън посочва, че онлайн уроците правят хакерството по-лесно от всякога.

 

Докладът разкрива и форуми, в които хакери продават достъп до спалните на техните жертви. В някои от тежките случаи хакерите заплашват, че ще изложат най-интимни моменти в публичното пространство, ако жертвите не изпратят свои голи снимки.

 

Един от най-популярните такива случаи е от 2013 г. Бивша носителка на титлата Мис Тийн САЩ Касиди Уълф става жертва на атака, след като уебкамерата ѝ е хакната. Тя няма представа, че хакерът я наблюдава от месеци.

 

“Една нощ получих e-mail, изпратен ми анонимно, в който той заплашва и ми дава три възможности за действие”, коментира Уълф. “Първата беше да комуникирам с него в Snapchat, втората - да му изпратя снимки с “по-добро качество”, а третата - да си направя видео, в което правя това, което той пожелае”.

 

Уълф се обръща към властите, които по-късно разкриват хакера.

 

Политиката на YouTube забранява видеоклипове с хакерски инструкции, но платформата разчита основно на потребителите да посочат кога има нарушаване на правилата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...