.

Google работи над соларни дронове за 5G мрежа

Google работи над соларни дронове за 5G мрежа
Снимка: iStock

Никой не обича клетъчните кули (освен мобилните оператори, може би). Много скоро обаче кулите могат да останат в историята, както например факс апаратите в момента.

 

Причината е в усилията на технологичните компании да доставят интернет по всеки възможен начин. Според материал на The Guardian в терминала на Virgin Galactic в Ню Мексико, чиято площ е почти 5000 кв. м, Google тества 5G безпилотен летателен апарат, захранван със слънчева енергия, който безжично да замести съществуващите клетъчно-базирани мрежи, които повечето от нас използват, за да получават интернет.

 

 

Инженерите на Google работят по секретен проект с кодово название SkyBender, като експериментират с радио трансмисии. Тестваната технология използва милиметровия диапазон за приемане и предаване на данни със скорост до 40 пъти по-бързи от сегашните 4G / LTE услуги, които много мобилни доставчици използват.

 

Тази технология отдавна се счита за ключова за бъдещето на безжичните комуникации, след като все по-голяма част от предварително определената честотна лента се използва и в някои случаи се претоварва.

 

Похватът с милиметровите вълни има за предимство сравнително малкото заето място в участъка на честотната лента и факта, че може да изпраща и получава доста повече данни в секунда в сравнение с други услуги, като Wi-Fi или LTE. Компромисът обаче е, че обхватът е много по-ограничен - данните могат да се предават на едва една десета от сигнала на 4G мрежа.

 

Google най-вероятно експериментира с решаването на този проблем чрез комбинация от високомощностни радиопредаватели, по-чувствителни приемници, както и антени. Евентуално технологията ще може да замени широколентовия интернет достъп, правейки Wi-Fi просто архаизъм.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...