.

Ya... whoooo?

Ya... whoooo?
Снимка: iStock

Кризата в Yahoo може да се обобщи само с едно число – минус 13 млрд. долара. Толкова ниско борсата оценява основния бизнес на американския интернет концерн според изчисления на технологичния журналист на Bloomberg Мат Ливайн. Като се премахнат някои печеливши участия на концерна и кешовите резерви, Yahoo не струва нищо. Не -по-малко от нищо...

 

Заедно с Ebay основаната през 1994 г. от Джери Янг и Дейвид Фило компания е може би най-известният изпаднал в криза гигант от Силициевата долина. До владетелите на света Alphabet и Facebook някогашният пионер изглежда като изкуфял дядка без значима цел в живота.

 

 

Това, че Yahoo ще закрие до 1700 работни места, едва ли е изненада за някого. Фактът, че шефът на Надзорния съвет Мейнард Уеб сега иска да потърси „допълнителни стратегически алтернативи", обаче вече е изненада. Защото между думите на Уеб се чете нещо друго: Той вече официално предложи Yahoo за продажба.

 

Бившият гигант в търсенето се предлага за жълти стотинки – това най-вероятно ще е краят на Мариса Майер като шеф на Yahoo. Отмъкнатият от Google топ мениджър не успя да даде нова визия на компанията си.

 

Какъв всъщност е основният бизнес на Yahoo

 

Дигиталните модни и технологични списания, които тя стартира, намериха малко читатели. Също така и купената през 2013 г. блог платформа Tumblr не се развива, както се очакваше от Майер: от придобиването за 1,1 милиарда долара Yahoo сега отписва около една четвърт.

 

Въпреки това все някой накрая ще купи Yahoo. Някой от най-големите мобилни оператори в САЩ, като Verizon или AT&T, или фирма за дялово инвестиране. Дори ако сметката на технологичния репортер Ливайн не е съвсем справедлива, тя пренебрегва някои данъчни ефекти върху продажбата на участия: повече от няколко милиарда долара за основната дейност на Yahoo няма да плати нито един конкурент.

 

Основна дейност? Просто трябва да отворим yahoo.com, за да идентифицираме най-големия проблем на концерна - неясен бизнес модел. Един напълно претоварен сайт, където можете да намерите новини, имейл, възможност за пазаруване или да разглеждате снимки.

 

Това са дейности, които повечето хора правят в Google, Amazon или Instagram и все по-рядко в полутехнологичната, полумедийната компания Yahoo. Въпреки че сайтът според компанията за измерване на трафика Alexa все още е петата най-използвана страница в света, компанията печели все по-малко от реклами.


Останалата част от статията четете в Investor.bg


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...