.

Кога е време да си дадеш почивка от Facebook?

Кога е време да си дадеш почивка от Facebook?
Снимка: iStock

Живеем в свят, който е напълно окупиран от технологиите. Всеки ден се пишат над 500 00 000 туита, а 1.28 милиарда души прекарват част от свободното си време във Facebook. И лека-полека ставаме все по-зависими и по-зависими от технологиите. Виж няколко неща, които ти показват, че си попаднал в капана на тежка зависимост от социалните мрежи и е време да си дадеш почивка:

 

Знаеш прекалено много за хората около себе си – наясно си къде са прекарали твоите приятели и познати уикенда, какво са яли снощи, къде са били на дискотека, кое е новото им гадже и т.н., без да си си говорил с тях в скоро време. Социалните мрежи са се превърнали в несъзнателен начин за проследяване ни житейските истории на Facebook приятелите ви. А това не е никак добре.

 

 

Не се чувстваш комфортно, когато нямаш интернет – сутрин рано отваряш очите си, протягаш се и веднага посягаш към смартфона си. През целия ден от време на време хвърляш по едно око на това, което се случва във Facebook – докато отиваш на училище, по време на час, докато чакаш на опашката за закуски и т.н. Вечерно време пък вместо с книга, се приспиваш със смартфона си и социалните мрежи. Родителите ти трудно разговарят с теб, защото ти не откъсваш очи от телефона си и им отговаряш кратко и лаконично, колкото да не е без хич.

 

Избираш си десерт по външния вид – за теб не е важно колко ще е вкусен, а как ще изглежда когато го снимаш и качиш в Instagram. Стаята ти може да е разхвърляна, а дрехите ти мръсни, но за теб е по-важно, че редовно качваш снимки на апетитни ястия в интернет и хората ги харесват.

 

Усещаш се, че страдаш от комплекси за малоценност – преглеждането на новостите във Facebook все по-често предизвиква у теб пристъпи на унилост и завист. Чувстваш се недостатъчно щастлив, гледайки щастливите и влюбени снимки на приятелите си, които не спират да пътуват, приети са в добри университети, сгодяват се и т.н. Бавно и неусетно започваш да ставаш недоволен от живота си и се превръщаш в досадно мрънкало, което е способно да се оплаква от всичко и от всеки.

 

Нямаш търпение да качиш новата си прическа в интернет – има доста хора, които не правят и крачка, без осведомяват околните за своите действия. Съобщаването на всяко действие по време на изпълнение на самото действие и доказателство за тежка зависимост.

 

Как да победиш зависимостта си?

 

Като за начало трябва да си определиш някакво време, което да прекарваш онлайн. Не е трудно преглеждането на социалните мрежи да влезе в някакъв график. След като свикнеш с него, може да си поставиш по-голямо предизвикателство и да се опиташ да въведеш периоди на въздържание – няколко дни, няколко седмици, месец и т.н. В началото може да ти е трудно, но след време ще установиш, че не само си жив, но и животът ти е доста по-приятен.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...