.

DHL с успешни първи тестове за доставки с дрон

DHL с успешни първи тестове за доставки с дрон
Снимка: Reuters

След първоначалните трудности Deutsche Post DHL успя да стане първият в света доставчик, който директно доставя колет до клиент с безпилотен дрон. От януари до март податели и получатели са изпращали и получавали чрез пункта за опаковане SkyPort в намиращия се в Горна Бавария град Райт им Винкел пакети с дронове, поясни DHL, цитирана от DPA.

 

При 130 самостоятелни товарения и разтоварвания успешно са тествани и по-тежки доставки, по-дълги разстояния и доставки в планински район при трудни условия.

 

От долината до планинските пасища на планинска височина от 1200 метра дроновете успешно са превозвали колети на разстояние от осем километра. „Спешно нужни лекарства или нужни в кратък период доставки на спортни стоки – това може да бъде доставяно в рамките на осем минути", твърди компанията.

 

 

„Ние сме първите в света, които могат да използват транспортен безпилотен дрон за достъп на крайните потребители", казва изпълнителният директор на DHL Франк Апел. През следващите месеци компанията ще направи оценка на събраните данни и след това ще вземе решение за евентуални допълнителни тестови зони.

 

С помощта на дроновете Deutsche Post DHL възнамерява да доставя пратки до преди всичко слабо населените райони по въздуха до специални станции. Тестови полети имаше още от 2013 г. - над река Рейн край Бон и през 2014 г. в Северно море. По данни на DHL компанията има в глобален план 340 000 служители и генерира през 2015 г. приходи от продажби за почти 60 милиарда евро.

 

И най-големият в света онлайн търговец Amazon от години се занимава с тестове на доставки с дронове. Google пък разработва малки летателни уреди, които могат да спускат стоки по въжета. В САЩ и супермаркет веригата Wal-Mart обмисля идеята за доставки с безпилотни дронове.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...