.

Nokia се завръща на пазара на смартфони

Nokia се завръща на пазара на смартфони
Снимка: Reuters

Марката Nokia се завръща на пазара на смартфони, две години след като финландската компания продаде своя ключов бизнес с телефони и се оттегли, тъй като беше детронирана от имена като Apple и Samsung Electronics, пише Bloomberg.

 

Nokia обяви, че ще лицензира бранда си на базирана в Хелзинки компания, управлявана от бивши мениджъри на Nokia, които имат за цел да пуснат нови мобилни телефони и таблети на пазара.

 

HDM Global планира да инвестира над 500 млн. долара. Nokia няма да има финансов дял във венчъра, въпреки че ще получава такси от лицензирането на марката и от права върху интелектуална собственост.

 

 

Усилията за завръщането са свързани със залога, че купувачите ще си спомнят и ще си купят марка, която почти е изчезнала с продажбата на подразделението. То беше придобито от Microsoft през 2014 г. Nokia, която някога беше водещa по продажби на мобилни телефони в глобален план, поема втори рискован опит в бизнеса, от който беше засенчена от iPhone на Apple и устройствата с Android, представени през 2007 г.

 

"Ще е нужно много повече от добре позната марка на този конкурентен пазар“, коментира Анет Зимерман, анализатор в Gartner. “Ще бъде трудно да разтърсят пазара и да предложат нещо вълнуващо“.

 

HMD е финансирана от група международни компании за дялово инвестиране чрез фонд, наречен Smart Connect, както и от самия мениджърски екип на HMD. Венчърът ще се управлява от Арто Нумела, бивш мениджър на Nokia и сегашен ръководител на бизнеса на Microsoft с мобилни устройства за Азия, Близкия изток и Африка. Флориан Сейче, който е бивш директор на Nokia и настоящ мениджър на Microsoft, ще бъде президент на HMD.

 

Венчърът ще предлага смартфони, работещи с Android. Освен това планира таблети и по-евтини телефони. FIH Mobile, част от Foxconn Technology Group, ще помага за изграждането на устройствата.

 

Nokia и HMD ще се опитат да навлязат на един доста тежък пазар, на който Samsung, Apple и Huawei Technologies са продали близо половината от общо 334 млн. устройства от висок клас през първото тримесечие по данни на IDC.

 

Новият венчър бележи и края на усилията на Microsoft да продава евтини устройства. Като част от уговорката, обявена в сряда, Microsoft продава свои активи на FIH и HMD.

 

Когато Nokia излезе от пазара на смартфони през 2014 г., Microsoft придоби правата за използване на марката Nokia в рамките на две години, така че вече е спряла да я ползва.

 

След приключването на сделката Nokia получава по-голямата част от приходите си от мрежово оборудване и свързани с него софтуер и услуги.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...