.

Apple представи MacBook Pro с т. нар. Touch Bar

Apple представи MacBook Pro с т. нар. Touch Bar
Снимка: Apple

Американският технологичен концерн представи на специално събитие новите си модели на своя преносим компютър от серията MacBook Pro. Новите лаптопи от високата ценова категория разполагат освен с доста преработения нов дизайн нови чипове и нов дисплей. Най-голямата новост обаче е свързана с клавиатурата, където малък OLED дисплей, чувствителен на докосвания, замества класическите функционални клавиши, като е интегриран и допълнителен четец на пръстови отпечатъци.

 

Както обяви главният изпълнителен директор Тим Кук, с новите модели компанията иска да продължи огромния успех на предшествениците. Освен това концернът ще се опита да изведе устройствата на „ново ниво“. За тази цел моделите са снабдени с процесорите на Intel от семейството Skylake, като по този начин са по-тесни. Всъщност новите модели са най-тънките и най-леки модели MacBook Pro досега.

 

Разбира се, те се предлагат с дипслеи с големина 13,3 или 15,4 инча. 13-инчовият модел е с дебелина 14,9 мм, - със 17% по-малко от предходното поколение, а общият обем на корпуса е с 23% по-малък, докато теглото е около 1,36 кг. 15-инчовият модел е дебел 15,5 мм, или с 14% по-малко от предшественика си, а теглото е свито до около 1,7 кг.

 

Всичко това обаче е за сметка на портовете, като вместо досега наличните изходи с различни големини сега има само 4 USB Type-C или Thunderbolt-3 порта. Така на потребителите може би ще им се наложи да ползват адаптери, за да включат цялата си периферия. Същевременно и т. нар. MagSafe влиза в историята, защото зареждането на новите MacBook Pro става само през USB-C.

 

Екраните според Apple са най-добрите в серията и показват с 25% повече цветове, с 67% повече яркост и по-висок контраст.

 

Лаптопите имат около два пъти по-голям тъчпад, който използва технологията за разпознаване на натиск Force Touch, позната от смартфоните на концерна от Купертино, и не са кликаеми, а симулират това усещане чрез вибрация. Клавиатурата също е подобрена, подобна на тези в MacBook.

 

Най-важната новост обаче е Touch Bar – OLED дисплея под формата на малка лента, разположена над клавиатурата. Досега на това място бяха разположени стандартните системни бутони. Информацията в Touch Bar сега ще варира според приложенията, които се ползват – любимите сайтове, ако сте в браузер, навигацията за сайтовете – ако сте в сайт, форматиране на текст, ако се занимавате с това. В Touch Bar е интегриран Touch ID - скенера за пръстови отпечатъци, с който потребителят може да отключва компютъра или да потвърждава онлайн разплащания.

 

Хардуерът също е впечатляващ - 6-то поколение Intel Core i7 процесор, Radeon Pro графика с до 4 GB RAM, а хардискът може да е SSD с големина до 2 ТВ.

 

13-инчовият модел с Touch Bar идва с 6-то поколение Intel Core i5 или i7 процесори, Intel Iris Graphics, както и SSD памет. Машините работят от последната версия на операционната система - macOS Sierra. Според Apple те може да работят до 10 часа без нужда от зареждане.

 

13-инчовият MacBook Pro с Intel Core i5 процесор, Intel Iris Graphics 550, 8 GB RAM и 256 GB SSD ще се продава на цена от 1799 долара, а по-големият 15-инчов MacBook Pro с базова конфигурация Intel Core i7, Radeon Pro 450, 16 GB RAM и 256 GB SSD ще се продава на цена от 2399 долара. Те ще са на пазара до 3 седмици.

 

Компанията представи и трети модел MacBook Pro, 13-инчов модел с 2, а не 4 броя Thunderbolt 3 конектора и без Touch Bar, а със стандртни функционални клавиши. Той ще се задвижва от Intel Core i5, Intel Iris Graphics 540, а в конфигурацията влизат 8 GB RAM и 256 GB SSD. Цената му започва от 1499 долара.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...