.

Все повече хора стават жертва на тормоз в интернет

Все повече хора стават жертва на тормоз в интернет
Снимка: iStock

След наскоро направено проучване бе установено, че близо половината от жителите на Америка са били жертви на тормоз в интернет, като се започне от обиди и се стигне до заплахи за физическо насилие.

 

Жените под 30-годишна възраст и представителите на общността на лесбийките, хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните са най-честите мишени за подобно поведение и са най-склонни да се самоцензурират в уеб мрежата.

 

 

47% от участниците в анкетата са били жертви на най-малко една форма на тормоз в интернет. 36% твърдят, че са били жертви на директен тормоз – псувни и заплахи, докато един на всеки трима интервюирани станал жертва на накърняване на личния му живот, от кражба на данни и снимки до проследяване на дейността му в интернет.

 

72% били свидетели на подобни действия.

 

Получените резултати ясно показват, че наличието на тормоз и заплахи в интернет може да има своите последствия върху съдържанието на обмена в уебмрежата.

 

Повечето хора, които са станали жертви на онлайн тормоз, се опитват да се защитят. 43% са променили своите e-mail-и, телефонните си номера или са си направили профил под ново име в социалните мрежи. 33% потърсили помощ в обкръжението си, докато 25% са сигнализирали за нежелано съдържание или се оттеглили от социалните мрежи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...