регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Ще бъдат ли през 2017 смартфоните още по-вълнуващи?

Ще бъдат ли през 2017 смартфоните още по-вълнуващи?
Снимка: iStock

Смартфонът на Apple - iPhone - ще отбележи 10 години на пазара през следващата година, а мобилните телефони започват да показват възрастта си. Растежът на индустрията се забавя, дори продажбите на Apple поеха надолу през последните 12 месеца, след като все повече хора решават да задържат старите си устройства, вместо да купуват нови модели. И защо да го правят, след като почти всички телефони изглеждат еднакви?

 

През 2017 г. това изглежда ще се промени, пише в свой анализ Financial Times. Нови материали, процесори и дисплеи могат да дадат на смартфоните нов тласък, от какъвто се нуждаят, за да развълнуват отново потребителите.

 

Първите сигнали за всичко това е фактът, че промяна в дизайна на смартфоните не тръгна от Apple, а от Samsung, чийто Galaxy S7 Edge има извит екран. Устройството е изключително тънко и с отличителен външен вид, макар и с някои компромиси в други отношения.

 

 

Следващата стъпка напред идва от Xiaomi, чиито смартфони Mi Mix е с дисплей, покриващ почти цялата предна част на устройството.

 

Не много отдавна най-популярният производител на смартфони в Китай - Xiaomi - отстъпи пред местни конкуренти като Huawei, Vivo и Oppo. Много от тези китайски телефони са почти неразличими от iPhone на външен вид. Xiaomi дори получи псевдонима “Китайският Apple”, отчасти защото продуктите ѝ наподобяват тези на американския гигант. Дори новите ѝ магазини в Китай изглеждат ужасно близки до тези на Apple, чак до дървените маси и огромните снимки на продуктите по стените.

 

И все пак Xiaomi показа същото внимание към детайла и усет към дизайна като конкурента си от Силициевата долина, от който се вдъхновява.

 

Mi Mix е много по-амбициозен проект. Телефонът се появи само в Китай и то в ограничена бройка, а дизайнът му предвещава експерименти, каквито могат да направят Apple, Samsung и техните конкуренти през следващата година. Xiaomi го нарича “концептуален телефон”, макар че той се продава за 500 долара, т.е. по-евтино от най-новия iPhone. Идеята е проста: най-важният компонент от смартфона е неговият екран - прозорецът към нашите приятели, снимки и приложения. Xiaomi премахна голяма част от панела, за да го замести с екран.

 

Дисплеят е със заоблени страни, така че устройството няма остри ръбове. Зад екрана пък се крие керамичен корпус, който се усеща добре и е лъскав, поне в минутите преди да го покриете с отпечатъци от пръсти.

 

За създаването на Mi Mix Xiaomi е работила с френския дизайнер Филипе Старк. Но не всичко, свързано с телефона, е толкова магическо. Той може да се окаже прекалено голям, напомняйки за таблет прекалено много. Освен това Mi Mix е доста тежък - 209 грама. От своя страна iPhone 7 Plus е 188.

 

Една от иновациите, които липсват в Mi Mix, е сензорът за пръстови отпечатъци на екрана отпред. Вместо това той е поставен на гърба на устройството. По-добрата камера също би била предимство, като се има предвид колко добре устройството показва изображенията.

 

Предвид радикалните промени в дизайна, Mi Mix прави изненадващо малко компромиси от гледна точка на ежедневното ползване на телефона. Той е от най-практичните съвременните технологии, допълва анализът.

 

Xiaomi твърди, че иновациите, които виждаме в Mi Mix, ще бъдат прехвърлени и в останалата част от серията смартфони. От Financial Times очакват голяма част от идеите, вложени в него, скоро да бъдат приети и от останалата част от индустрията. Като цяло този телефон може да показва едно по-светло бъдеще за дизайна на телефони.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...