.

Прикованият Прометей

Трагедията “прикованият прометей” на Есхил се състои изключително от монолози и диалози, заключени между две основни събития - приковаването на прометей и изпращането му в подземното царство. Ако приемем разбирането, че “действие&

Прикованият Прометей

Трагедията “прикованият прометей” на Есхил се състои изключително от монолози и диалози, заключени между две основни събития - приковаването на прометей и изпращането му в подземното царство. Ако приемем разбирането, че “действие” означава преход от един в други, противоположни състояния, резултат от взаимоотношения между дееспособните герои, трагедията е лишена от действие. Тя е съсредоточена около един образ с необикновено дълбок смисъл и идейна натовареност. Това, което може да се смята за развитие на действието, е постепенното наслагване на трагизма в образа на прометей, достигащ до необикновени измерения в края на трагедията.

В митологията прометей е бог на поколението от титаните, свързан с огъня и занаятите. Когато зевс сваля от трона своя баща кронос, прометей е от малкото титани, приети добре от новия бог, защото му оказват помощ. Постепенно прометей е изместен от олимпийския бог хефест и добива ролята на локално божество. Старите богове и хората взаимно се зачитат и живеят в мир, но новият владетел зевс решава да ги унищожи и да засели земята с нов, по-добър човешки род. Единствен титанът прометей се противопоставя и за да спаси хората, им дава божествения огън, науките, занаятите, изкуствата. Властта на зевс е все още млада и неутвърдена, затова той наказва жестоко прометей, като го приковава за планината кавказ. Вината на прометей не е само спасяването на хората. Той е прорицател, знае кой ще свали зевс от трона на олимп и как може да отклони съдбата, но не желае да издаде тайната. Упоритият му отказ предизвиква зевс и той го подлага на изпитания за векове в подземното царство аид, после отново го връща на скалата. Черен орел, пратен от зевс, разкъсва всеки ден черния му дроб. Освободените титани и майка му тетида молят прометей да се подчини на зевс, но той е все така непреклонен. Знае съдбата си и очаква героя херкулес. След много години херкулес идва и убива орела. От олимп долетява хермес. Волята на зевс е титанът да бъде освободен. Чак тогава прометей разкрива великата тайна: синът на богинята тетида ще бъде по-велик от баща си затова зевс трябва да се откаже от брак с нея.

Есхил се опитва да внуши важни общочовешки идеи, не по-маловажно е да се покаже героят като бунтовник, хуманисти богоборец. Също така той иска да помогне на читателите да осмислят пътя, по който прометей се превръща в символ на реалното човешко безсмъртие. Понеже за хората от 5в. пр. н. е. митът е твърде познат, есхил има нелеката задача не просто да им разкаже познатото, а да го изтълкува чрез героите и конфликтите с цел да се предизвика катарзис у многобройната публика.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...