.

Гръцка Митология - Хермес

Хермес е бог, вестител на боговете. Той е считан за най-умния от всички богове, дори Зевс е признал неговата интелигентност. Хермес е богът на търговията, пътешествениците, овчарите,говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на

Гръцка Митология - Хермес
Херм
с е бог, вестител на боговете. Той е считан за най-умния от всички богове, дори Зевс е признал неговата интелигентност. Хермес е богът на търговията, пътешествениците, овчарите,говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на атлетите, мерките и теглилките и изобретяването на търговията по принцип, на хитрината на крадците и лъжците.

Хермес е син на Зевс и Мая, роден в пещера на планината Килен в Аркадия. Няколко часа след раждането си изобретил лирата като опънал струни върху бронята на костенурка и възпял на нея любовта на Зевс и Мая. Още същия ден откраднал кравите на брат си Аполон.

Първоначално е бил аркадски бог на ветровете и дъжда, затова и е наречен вестител на Зевс и другите богове. Крадците са се молили на Хермес за успех. Той също съпровождал душите на мъртвите до подземния свят. Изобразяван е със златни крилати сандали, жезъл и понякога лира в дясната ръка. Римляните са го наричали Меркурий.

Омировият химн за Хермес го призовава като този, който е: “много променлив, любезно хитър, обирджия, крадец на говеда, носач на сънища, наблюдател през нощта, крадец на портите, такъв, който скоро ще покаже чудни дела сред безсмъртните богове.”

В много митове гърците са казвали, че Хермес е единственият бог до Хадес и Персефона, който можел да влиза и излиза от Подземния свят безпрепятствено.

Негови символи са петелът и костенурката, крилатите сандали, крилатата шапка и вестителския жезъл. Хермес е обичал да краде. Той не го е правил, за да забогатее, а да се шегува с брат си Аполон и други божествени роднини.

Хермес бил много верен на баща си Зевс. Когато нимфата Йо, една от съпругите на Зевс, била заловена от Хера и пазена от многоокия гигант Аргус, Хермес я спасил, приспивайки гиганта с истории и песни и след това обезглавявайки го с меч във формата на сърп.

Хермес е имал много имена и е описван с различни епитети. Това са част от всичките известни досега:
Акасезий от Акасос
Аргейфонт "убиец на Аргус"
Каридот "даващ очарование"
Криофор "носител на овен"
Килений "роден на връх Килен"
Диактор "съобщителят"
Долий "интригантът"
Енагоний от (олимпийските) игри
Енодий "по пътя"
Епимелий "пазач на стада"
Ерионий "носач на щастие"
Полигий
Психопомп "транспортьор на души"

До ден днешен има хора почитащи Хермес като пазител на добитъка и домовете им.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...