.

Планът Маршал

Програмата за въстановяване на Европа,  по-известна като ‘Планът Маршал’  е програма на САЩ за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война.  Инициативата е наречена на името на Джордж Мар

Планът Маршал
id="internal-source-marker_0.37461928808794853" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Програмата за въстановяване на Европа,  по-известна като ‘Планът Маршал’  е програма на САЩ за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война.  Инициативата е наречена на името на Джордж Маршал, който по това време е държавен секретар на САЩ . По време на  своя лекция на Харвардския университет на 5 юни 1947 година, той  призовава  за оказване на икономическа помощ за следвоенна Европа.

Планът за възстановяване е разработен на среща на европейски държави по инициатива на американския президент Хари Труман и   генерал Маршал. Поканени са също така държавите  от Източна Европа  и Съветският съюз, но Сталин  намира плана за "много опасен" и не позволява участието на нито една държава под съветски контрол.

Планът Маршал   влиза в действие за 4 фискални години,  започвайки от юли 1947. През този период  са отпуснати 13 милиарда щатски долара  в помощ на възстановяването на европейските страни, които са се присъединили към Европейската организация на икокномическо сътрудничество.

Генерал Маршал  и Хари Труман имат опасения, че отпускането на финансови помощи на Испания, която по това време се управлява от генерал Франко,   може да предизвика възвръщане  на фашизма и поради тази причина  средства на страната не са отпуснати.
В плана е записано  и  условието, че за да получат помощи, в правителствата на страните не трябва да има комунисти.  По тази причина Франция и Италия отстраняват комунистическите представители, които печелят изборите след Втората световна война , за да получат помощи по плана Маршал. Той се реализира за западните държави и довежда до бързото им възстановяване и бъдещ просперитет. По тази причина Западна Европа е наричана още "Маршализирана Европа".

Планът довежда до разделянето на европейската икономика на два типа - пазарна (западна) и социалистическа  (източна). По това време в Германия има  4 окупационни зони -   американска,  британска, френска и съветска.  Британската и американската част се обединяват, създавайки Бизония. По-късно Бизония и френската окупационна зона се обединяват и на тяхна територия се създава Федерална република Германия през април 1949 г.  На 7 октомври 1949 година  е основана Германската демократична република, когато СССР предава властта на ГЕСП  - източногерманската сталинистка партия.

Планът Маршал се оказва от  жизненоважно значение за укрепването на следвоенната икономика в Западна и Северна Европа и за бъдещия просперитет на капиталистическите страни. Оттам се обуславя и огромната разлика в жизнения стандарт между Западна Европа, подпомагана от САЩ, и Източна Европа, доминирана от СССР - държава, която е силно пострадала от войната.

Фактически американските инвестиции довеждат  до бързото възстановяване на победените страни след Втората световна война и особено до възхода на Западна Германия.

САЩ инвестират и в победената Япония, която става една от водещите капиталистически икономики в света. Тази политика на САЩ дава силен тласък за развитието и на американската икономика.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...