.

Българо-турска конвенция

Софийската конвенция или,  наречена още,  Българо-турска конвенция, е договор ,  подписан на 6 септември 1915 година в София  между България и Османската империя,  който коригира Цариградския договор за по-нататъшно урежд

Българо-турска конвенция
id="internal-source-marker_0.7490068487121463" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Софийската конвенция или,  наречена още,  Българо-турска конвенция, е договор ,  подписан на 6 септември 1915 година в София  между България и Османската империя,  който коригира Цариградския договор за по-нататъшно уреждане териториалните въпроси между двете страни. Българо-турските преговори се провеждат под контрола на Германия и конвенцията е подписана в същия ден, в който са подписани и Българо-германският договор, Тайната българо-германска спогодба и Военната конвенция -   документите, които оформят влизането на България на страната на Централните сили в Първата световна война.

Според Софийската конвенция,  България получава територия от 2 588 квадратни километра по десния бряг на река Марица,  включително гарата на Одрин Караагач и  град Димотика,  както и една ивица по левия бряг на реката в дълбочина от 2 километра. Така страната получава пълен контрол върху линията Свиленград-Дедеагач,  част от която дотогава минава през османска територия, а Марица се превръща в изцяло българска река. Турция получава правото 5 години безплатно да осъществява по линията всичките си необходими превози, а също така и еднакви права с България по отношение на корабоплаването по река Марица.

След подписването на конвенцията България постига най-голямото си териториално разширение в новата си история - 114 425 квадратни километра.

Договорът не удовлетворява нито България, нито Османската империя. България претендира за фиксираната от Лондонския договор  граница в Източна Тракия по линията Мидия-Енос,  а Османската империя не желае да прави никакви териториални отстъпки и е принудена под натиск от страна на Германия и от тежкото положение на Дарданелския фронт  през 1915 година.

По-голямата част от отстъпената на България територия е загубена в полза на Гърция по Ньойския договор,  оформил излизането на страната от войната, но малка част в южните склонове на Сакар с множество села,  е запазена и така, заедно с една малка ивица в Източните Родопи, може да се разглежда като единствената териториална придобивка на България от Първата световна война.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...