.

Майор Атанас Узунов - български офицер и опълченец

Българският офицер, майор Атанас Узунов, е герой от Сръбско-българската война от 1885 година и участник в национално-освободителните борби, опълченец в Руско-турската война 1877-78 година.   Узунов е роден през 1857 година в Русчук. Той &

Майор Атанас Узунов - български офицер и опълченец
id="internal-source-marker_0.24156467642437773" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Българският офицер, майор Атанас Узунов, е герой от Сръбско-българската война от 1885 година и участник в национално-освободителните борби, опълченец в Руско-турската война 1877-78 година.  

Узунов е роден през 1857 година в Русчук. Той   участва в Старозагорското въстание, организирано от БРЦК. Въстаник е  в Червеноводската чета. След неуспеха на въстанието емигрира в Румъния.

Узунов участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 година  през 1876 г., сражавайки се при гр. Зайчар и гр. Корито. Същата година постъпва на служба в 60-и Заморски Пехотен полк на Руската армия. След войната завършва Юнкерското Пехотно училище в Одеса.

При обявяване на Руско-турската война  1877-78 година Атанас Узунов  се записва в Българското опълчение.  Той е опълченец в III-а рота на II-а Опълченска дружина. Участва в боя при Стара  Загора, сражава се на вр. Шипка, Шейновската битка  и в Котленския балкан. Награден с Войнишки кръст „Свети Георги“ IV ст. и е повишен в офицерско звание прапоршчик през 1878 година.

След Освобождението  Атанас Узунов служи в Източнорумелийската милиция. Постъпва във II-а Кюстендилска Пехотна дружина, а след това в XXII-а Пазарджишка Пехотна дружина и I-а Софийска Сапьорна рота.  Той е първият офицер в Българската войска , който завършва Военно-инженерната академия в Санкт-Петербург.

По време на Сръбско-българската война от 1885  година  Атанас Узунов  е началник на Северния отряд  и комендант на Видинската крепост.  Проявява се като ерудиран военен инженер при укрепяването и отбраната на крепостта. Тук се проявява българското военно изкуство в защита на крепост, което по-нататък получава развитие при завземане на силно укрепени градове като Одрин и Тутракан.

В битката за Видин българите проявяват умение да воюват срещу превъзхождащ ги противник. Обсаден във Видин, Узунов е призован от сръбския генерал Лешанин,   герой от Сръбско-турската война, да предаде крепостта. Узунов отговаря, че е учил как се превземат крепости, а не как се предават и продължава отбраната. Отблъсва натиска на Тимошката армия на 14-17 ноември 1885 г.  я принуждава да се оттегли.

Атанас Узунов застава начело на Русенския бунт на офицерите-русофили, който избухва на 19 февруари 1887 година,  за което е осъден на смърт и разстрелян на 22 февруари с.г. на платото „Левенттабия“ край Русе.

Атанас Узунов е обявен  за почетен гражданин на Видин.  На негово име са наречени село Майор Узуново, много улици в България, както и Спортното училище в гр. Русе.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...