.

Димитър Греков - един от лидерите на Народнолибералната /Стамболова/ партия

Българският политик от Консервативната, а  по-късно от Народнолибералната партия, Димитър Греков, е  министър председател на България от 30 януари  до 13  октомври 1899 година. Димитър Греков е роден в Болград, Бесарабия н

Димитър Греков - един от лидерите на Народнолибералната /Стамболова/  партия
id="internal-source-marker_0.3557170419003318" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Българският политик от Консервативната, а  по-късно от Народнолибералната партия, Димитър Греков, е  министър председател на България от 30 януари  до 13  октомври 1899 година.

Димитър Греков е роден в Болград, Бесарабия на 14 септември 1847 година, в семейството на търговец.  Завършва Централното училище в  родния си град и право в Академията на Екс ан Прованс през 1875 година.

През следващите години Греков  е адвокат в Браила. След Освобождението той  е председател на Върховния съд в София. Присъединява се към Консервативната партия и участва в правителството на Тодор Бурмов, където е министър на правосъдието и първото правителство на Климент Търновски,  където е министър на правосъдието и временно управляващ Министерството на вътрешните работи.

Греков подкрепя преврата от 1881 година и става подпредседател на Държавния съвет  и министър на правосъдието в правителството на Леонид Соболев.  Председател на III-тото  Обикновено народно събрание. Редовен член е  на Българското книжовно дружество.


След Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Греков  е натоварен от княз Батенберг с неуспешна дипломатическа мисия до сръбския крал Милан. През 1886 г. той  е дипломатически представител в Цариград. По време на кризата след абдикацията на княз Батенберг  през 1886 година, Димитър Греков се присъединява към Народнолибералната партия. Той участва в делегацията, водила преговорите за заемане на българския трон от княз Фердинанд. От 1890 до 1894 година Греков  участва в правителството на Сттефан Стамболов, където е министър на вътрешните работи, а  по-късно и  временно управляващ Министерството на правосъдието.

След убийството на Стамболов през 1895 година, Греков става  лидер на Народнолибералната (Стамболова)партия. Този пост той заема до 1897 г. След това подава оставка, напуска и самата партия и се отдава на адвокатска дейност.

Поради близките контакти на Греков  с двореца през януари 1899 г. княз Фердинанд му възлага формирането на правителство, в което останалите министри са от Либералната партия(Радослависти).  Греков полага усилия да вкара в управлението своите бивши съмишленици - стамболовистите, което среща силен отпор от радославистите. На 13 октомври 1899 г. е принуден да подаде оставка. Веднага след това отново става лидер на Народнолибералната (Стамболова)партия, който пост заема до внезапната  си смърт.

Димитър Греков умира на 7 май 1901 година в София. .


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...