регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Задстомашна жлеза - инсулин и глюкагон

Задстомашната жлеза отделя храносмилателни сокове, които имат важно значение за разграждането на хранителните вещества в храносмилателния канал. Освен това тя има ендокринна функция. От специални струпвания на клетки в задстомашната жлеза, наречени Л

Задс
омашната жлеза отделя храносмилателни сокове, които имат важно значение за разграждането на хранителните вещества в храносмилателния канал. Освен това тя има ендокринна функция. От специални струпвания на клетки в задстомашната жлеза, наречени Лангерхансови острови, се отделят два хормона - инсулин и глюкагон.
Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на глюкозата в кръвта. Той увеличава образуването на гликоген в черния дроб. Инсулинът улеснява транспорта на глюкозата през мембраните на мускулните и мастните клетки. Там част от глюкозата се разгражда и се освобождава енергия. Друга част се превръща в гликоген или мазнини. Инсулинът стимулира белтъчната синтеза в клетките. Той подпомага растежа на организма и възстановяването му след боледуване.
Секрецията на инсулин е тясно свързана с нивото на глюкозата в кръвта. Повишаването на нивото на глюкозата в кръвта предизвиква отделяне на инсулин, докато ниското съдържание на глюкоза в кръвта има обратен ефект.
При намалена секреция на инсулин възниква заболяване, известно като захарен диабет. При него трайно се повишава глюкозата в кръвта. Наблюдават се смущения в обмяната на мазнините и промени в киселинността на кръвта. Въвеждането на синтетичен инсулин е единственият начин да се компенсира недостатъчното му образуване в организма.
Глюкагоньт повишава нивото на глюкозата в кръвта. Този ефект се дължи на разграждането на гликогена в черния дроб. При повишаване на кръвната захар се отделя глюкагон, който разгражда гликогена в черния дроб и така повишава нивото на ппокозата в кръвта.
Полови жлези. Мъжките полови жлези (семенниците) отделят мъжкия полов хормон тестостерон. Той повлиява развитието на вторичните полови белези през пубертета. Тестостеронът стимулира белтъчната синтеза в мускулите и засилва растежа на костите.
Женските полови жлези (яйчниците) образуват женските полови хормони естрогени и прогестерон. Ест-рогените определят появата на вторични полови белези у жената. Естрогените стимулират белтъчната синтеза и отлагането на мазнини под кожата. Естрогените и прогестеронът водят до циклични промени в лигавицата на матката. Прогестеронът понижава възбудимостта на мускулатурата на матката по време на бременност и намалява опасността от изхвърляне на плода.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...