.

Бели кръвни клетки: левкоцити и кръвни плочици - тромбоцити

Левкоцитите изпълняват защитна функция в организма. Те са бели кръвни клетки, които имат по-големи размери от червените кръвни клетки и също така за разлика от тях съдържат ядро.  Ядрото при някои видове левкоцити има специфична форма. Също така

Левк
цитите изпълняват защитна функция в организма. Те са бели кръвни клетки, които имат по-големи размери от червените кръвни клетки и също така за разлика от тях съдържат ядро.  Ядрото при някои видове левкоцити има специфична форма. Също така и белите кръвни клетки, в зависимост от вида им и от функцията, която изпълняват могат да променят формата си. Левкоцитите осигуряват защитата на организма от болестотворни микроорганизми, както и по- бързото възстановяване по време на  болест. Основните функции на белите кръвни клетки са: фагоцитоза- процес при който левкоцитите поглъщат чужди частици, микроорганизми и др. и ги унищожават, такива левкоцити се наричат фагоцити; произвеждат антитела в резултат на антигенен стимул, които представляват определен вид белтъци; разрушават различни токсини- отрови с белтъчна природа. Чрез тези си функции левкоцитите осъществяват имунната защита на организма.

Различни бели кръвни клетки изпълняват изброените функции. Примерно левкоцитите наречени гранулирани унищожават различни токсини и вещества с белтъчна природа, които са чужди за клетката. Също така произвеждат хепарин- белтък пречещ на кръвта да се съсирва в кръвоносните съдове (по този начин не се образуват тромбове и кръвта спокойно стига до сърцето), хистамин- биологичен амин, разширяващ кръвоносните съдове и свива гладкомускулните влакна. Белите кръвни клетки, наречени гранулирани са моноцитите- клетки на костния мозък, които са  предшественици  на макрофага и лимфоцитите- бяла кръвна клетка, формираща се в лимфните тъкани на организма, участваща в осъществяването на имунитета. Лимфоцитите са специализирани левкоцити и биват два вида: Т- лимфоцити ( делят се на Тк или Tkill- клетки убийци, Th или Thelp- клетки помощници, Ts или Tsupress- клетки-супресори) и В-лимфоцити, които образуват антитела. Повишаването на лимфоцитите, наречено лимфоцитоза, се наблюдава най-често при вирусни заболявания. Около 4000- 10 000 левкоцита се съдържат в 1мм3 кръв. Както еритроцитите, така и левкоцитите могат да увеличават и намаляват (левкопедия) броят си в кръвта. Ако се установи увеличен брой на белите кръвни клетки (левкоцитоза) с над 20 000 в мм3, това значи, че организма не е в добро състояние- има възпаления или туморни клетки.

Тромбоцитите са най-малките клетки в кръвта. Наричат се още кръвни плочици. Имат овална форма и при тях липсва ядро. Представляват късчета от цитоплазмата на големи клетки в костния мозък. Броят им е 150 000-400 000 в 1 микролитър кръв и са безцветни с размери около 2-3 микрометра. Тромбоцитите са от огромно значение за съсирването на кръвта. Съдържат хистамин и серотонин, чрез които възпрепятстват кръвотечението и предпазват организма от кръвозагуби при нараняване на съдовете. Тромбоцитопедията представлява намаляване количеството на тромбоцитите в кръвта. Това може да почиви склонността към кървене. Кръвоизлив може да настъпи, когато броят на кръвните плочици в 1мм3 е по-малък от 200 000.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...