.

Морските лъвове (Neophoca cinerea) са от Подсемейство Ушати тюлени. Те не са риби, а са големи хищни, морски бозайници. Могат да плуват в много студени води. Морският лъв има козина, която е много гъста и къса. Тези животни не са като другите тюле

Морски Лъв
Морс
ите лъвове (Neophoca cinerea) са от Подсемейство Ушати тюлени. Те не са риби, а са големи хищни, морски бозайници. Могат да плуват в много студени води.

Морският лъв има козина, която е много гъста и къса. Тези животни не са като другите тюлени и доста по- лесно се придвижват по сушата. Имат два слоя козина, които им осигуряват задържането на топлина. Имат също дебел слой мазнина за излолация от студа.

Морският лъв живее само в териториите на Австралия, като предимно обитава западните и южни части. Мъжките индивиди тежат около 300 килограма и са около 3 пъти по- тежки от женските. Мъжките имат тъмно кафява козина, а женските, сивкава.

Тези бозайници са  социални животни и живеят на групи по 20. Те прекарват по-голямата част от времето си като се пекат на слънце по крайбрежните плажове.

Морските лъвове се хранят само от морето и са много умели ловци. Те се гмуркат на много дълбоко и задържат за много дълго въздух. Храната им е предимно риба. Понеже са бозайници, те не могат да живеят само под водата и ако не излизат на повърхността да си поемат въздух, ще се удавят.  За съжаление това често се случва, защото се оплитат в рибарски мрежи и не успяват да се измъкнат навреме.

Разликата им от други морски лъвове и тюлени, е тази, че те нямат определен сезон за размножаване и техните малки се раждат по всяко време на годината. В момента в света има около 10 000 морски лъва от този вид. Те са записани в книгата на застрашените видове.

Най-характерната отличителна черта на Морските лъвове са външните им ушни миди, притежават доста дълги предни плавници, които им помагат за различни неща, както за плуване, така и за по-лесното придвижване на сушата, за въртене и т.н. За тях са опасни както акулите,така и косатките, когато са във водата.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...