.

Как убиха Алеко Константинов на 11 май 1897 година?

На 11 май 1897 година, след като са пледирали по едно дело в Пловдивския съд, Алеко Константинов, който си изкарва хляба като адвокат и  приятелят му Михаил Такев отиват в Пещера, откъдето последният е избран за депутат на Демократическата п

Как убиха Алеко Константинов на 11 май 1897 година?
id="internal-source-marker_0.7997115562950663" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">На 11 май 1897 година, след като са пледирали по едно дело в Пловдивския съд, Алеко Константинов, който си изкарва хляба като адвокат и  приятелят му Михаил Такев отиват в Пещера, откъдето последният е избран за депутат на Демократическата партия.

По пътя спират в село Радилово. Отбиват се в кръчмата, където ги вижда кметът Петър Минков. Той има две причини да мрази Такев - той му е политически противник и е от Пещера, а пещерци и радиловци са във всекидневни конфликти за гори и земи. По-късно Такев  си спомня, че като си тръгвали, кръчмарят,  в присъствието на Минков,  ги попитал кога ще се върнат. Такев отговорил, че това ще стане вечерта.  Тогава Минков решава да устрои засада на депутата Такев на връщане.  

Алеко и Такев са посрещнати много гостоприемно в Пещера. Ученици и учители са щастливи от възможността да се запознаят  с автора на ‘Бай Ганьо’ и то точно на празника на светите братя Кирил и Методий. . Гостите похапват   гергьовско агне и  пийват отлежало  вино. Алеко пък обещава да напише ‘Бай Ганьо в Пещера’.  Към 16 ч. Щастливеца  решава да тръгват, защото иска да присъства и на тържество в Пазарджик.

Когато минават край Радилово, Алеко настоява да спрат и да пият кафе в кръчмата. Там  ги вижда един овчар, който  изтичва при кмета и му докладва, че Такев е дошъл.
Кметът дава на овчара една общинска пушка, извиква и ковача и им нарежда  на убият Такев,  срещу награда 30 наполеона.

Минков изпраща  засадата  в землището на съседното село, тъй като по стар турски закон, ако   убийците не бъдат заловени, отговорността пада върху  жителите на селото, край което е станало престъплението.

Към 22 часа Такев и Алеко Константинов се качват на файтона и потеглят за Пазарджик.
Двамата убийци, които са скрити с местността Бряста,  стрелят по три пъти, но улучват само един от конете. Един от куршумите  обаче рикошира от гюрука на файтона и смъртоносно ранява писателя.

Такев закарва файтона с мъртвия Алеко направо в дома на пазарджишкия прокурор.  По негово нареждане трупът е оставен в болницата за аутопсия.  За убийството веднага е уведомен и министър-председателят Теодор Теодоров. Той,  от своя страна,  заповядва да се арестуват всички врагове на  Михаил Такев.

Тъй като на всички са известни заканите на Минков срещу Такев, заговорът е разкрит
бързо и двамата убийци, заедно с кмета, са арестувани. Кметът Петър Минков отрича докрай, но двамата убийци си признават веднага.

На 12 май е направена аутопсията  на писателя, а на 13-ти срещу 14-ти грандиозна процесия изпраща ковчега на Алеко до влака от Пазарджик за София.

Един млад поет възкликва: ‘Бай Ганьо  за пет лева уби своя кръстник!’

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...