регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Алфред Вегенер е един от основоположниците на теорията за тектониката на плочите

Немският геолог и метеоролог Алфред Вегенер е един от от основоположниците на теорията за тектоника на плочите. Вегенер е роден в Берлин на 1 ноември 1880 година. Първоначално  той  получава образование като астроном с докторат  

Алфред Вегенер е един от основоположниците на теорията за тектониката на плочите
id="internal-source-marker_0.8352939340871035" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Немският геолог и метеоролог Алфред Вегенер е един от от основоположниците на теорията за тектоника на плочите.

Вегенер е роден в Берлин на 1 ноември 1880 година. Първоначално  той  получава образование като астроном с докторат  от Берлинския  университет.  Венегер, обаче, се интересува от новата научна дисциплина метеорология и като балонист въвежда употребата на метеорологични балони,  за да отчита въздушните колебания. Неговите лекции стават стандартен учебник по метеорология - ‘Термодинамиката на атмосферата’.

През 1915 г. Вегенер  публикува теорията си за дрейфа на континентите, която е отхвърлена от геоложката общност и  е възприета и научно потвърдена едва през 60-те години.
Вегенер участва в няколко експедиции в Гренландия, чиято цел е изучаването на полярната циркулация на въздуха, когато било спорно съществуването на въздушни течения.  

Вегенер умира в Гренландия през 1930 година. Причината на смъртта му е  излагане на суров студ.
.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...