регистрация
вход в сайта
вход с FB
.

Кой е Василий Верешчагин?

Първият художник, който рисува картини от Руско-турската война и дори участва като доброволец в нея, е Василий Верешчагин. До момента, в който художникът  идва в България, животът му е бил доста комфортен. Той има голямо ателие в Париж, д

Кой е Василий Верешчагин?
Първ
ят художник, който рисува картини от Руско-турската война и дори участва като доброволец в нея, е Василий Верешчагин.

До момента, в който художникът  идва в България, животът му е бил доста комфортен. Той има голямо ателие в Париж, достатъчно поръчки за картини и добри печалби...

Роден е на 26 октомври 1842 година в Русия, Новгородска губерния. Родителите му се надявали, че Василий ще се посвети на военната кариера, защото такава била традицията в тяхната дворянска фамилия. По тази причина малкото момче, още на 8-годишна възраст, било записано в детски кадетски корпус.

Въпреки перспективите за кариера в морския флот  обаче, Василий решил да учи в худовествена академия. Верешчагин не завършил академията, защото академичното образование  му се струвало много ограничаващо. Младият мъж обиколил почти всички държави в Европа и все по-често обмислял идеята да се посвети на баталния жанр в живописта. Амбицията му обаче била на платнаа си да рисува най-горещите събития на своето време.


Автентичното  пресъздаване на битките и драмтичните сюжети бързо печелят популярност на художника. Но тези успехи не му били достатъчни, той непрекъснато пътувал по света.

Началото на Руско-турската война заварило Верешчагин в Париж. Той веднага напуснал ателието си и се  записал  доброволец. Според него,  той трябвало да даде на общесвото картини  от истинската война, а не да гледа сраженията през бинокъл.

Още в първите дни обаче, художникът бил ранен, а раните му били толкова тежки, че въобще не можел да се движи. Препоръките на лекарите били да  се прибере вкъщи. Той обаче отказал и заявил, че ще се върне или като труп, или като победител. След тримесечно лечение,още щом се оправил, Верешчагин се записал  във военната част на генерал Скобелев, която няколко дни по-късно участвала в боевете при Плевен. Двамата братя на художника също участвали в освобождението на Бъгария, а единият от тях оставил костите си на бойното поле...


След подписването на мирния договор в Сан Стефано , Верешчагин се върнал в Париж, а картините от този период  показвал на изложби из европейските столици.  Тези платна
повишили  интереса на хората към събитията, случили се в новоосвободената държава. Отвратен от ужасите, на които е бил свидетел, Верешчагин   решил да се откаже от баталния жанр и се отдал са библейски сюжети.


Все пак, когато  избухнала Руско-японската война през 1904 година, Василий Верешчагин решил да се включи и в нея. Така на 31 март,  художникът потънал заедно с всички моряци на крайцера "Петропавловск".


 Верешчагин  оставил няколкостотин картини и спомена за такова геройство, което е непознато на много хора - да посветиш живота си на нещо, от което нямаш никаква  изгода, а самодуховно удовлетворение.   

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...