.

Няколко различни версии за смъртта на Юрий Гагарин

На 12-ти април 1961 г.в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток"  с пилот-космонавт Юрий  Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка  на Земята  , общо 108 минут

Няколко различни версии за смъртта на Юрий Гагарин
На 1
-ти април 1961 г.в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток"  с пилот-космонавт Юрий  Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка  на Земята  , общо 108 минути и капсулата с първия в света човек, летял в околоземна орбита, се спуска отново на територията на бившия Съветски съюз от височина 7000 метра. Полетът   се управлява от Земята, космонавтът разполага само с авариен код за преминаване на ръчно  пилотиране в случай на инцидент, но до него не се стига.

Едва след като се уверяват, че всичко е минало успешно, властите оповестяват края на полета. През това време Гагарин вече  е открит   от местни селяни. Часове по-късно започва истинската му звездна слава с многохилядно посрещане на Червения площад, връчване на Златна звезда на герой на СССР, участия в конгреси и международни делегации. В България той е обявен за герой на  социалистическия труд и  за почетен  гражданин на София, Пловдив и Перник, връчен му е един от най-високите ордени  за онова време - "Георги Димитров".

Кой всъщност е Юрий Гагарин и защо точно той полита в космоса?
Роден е на 9 март 1934 г. в семейство на колхозници. Първите си години изкарва в село Клушино, откъдето са родителите му.  Юрий  е третото от четири деца в семейството. Завършва професионално училище  със специалност леяр-формовчик. Още от ученик започва да се интересува от  авиация и посещава Саратовския аероклуб.

По време на военната си служба е изпратен в Първо Чкаловско военноавиационно училище "Климент Ворошилов" в Оренбург, в което се подготвят летци.
Завършва през 1957 г.  и само два дни след дипломирането си сключва брак с Валентина Ивановна Горячева. В края на същата година Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети   в условията на полярните дни и нощи. Подава  молба за включване  в групата на кандидатите за космонавти.

В началото на 1960 г. специална медицинска комисия в Москва признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети. Той е зачислен в групата на космонавтите и започва тренировки. Отначало се обучават 20 млади летци. От тях отделят шест, които се готвят по различна програма. Ясно е, че бъдещият първи космонавт ще бъде избран  измежду тях. Той трябва да олицетворява съветската държава, да я представя достойно пред света. В биографията му не бива да има никакво петънце, а и външният вид е от значение.

Гагарин притежава всички качества плюс приветлива усмивка и ясен поглед и това е определящо при избора му. Предложението дава Сергей Корольов, но последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на КПСС. Когато погледнал усмихнатия Гагарин и прочел, че той е внук на  работник от Путиловските заводи и син на селянин, Хрушчов веднага казал "да".

Преди на излети, космонавтът пише писмо до жена си Валентина, че вярва в техниката, но все пак всичко се случва. Тя да отгледа двете им момиченца и да не ги превръща в глезли. Съпругата му получава това писмо след неговата смърт, години по-късно.  Гагарин оцелява в космоса, но загива по нелеп начин по  време на тренировъчен полет със самолет, неуспял да навърши 35 години.

Въпреки, че завършва висша военновъздушна  академия и иска да лети втори път в космоса, този път на пилотиран кораб, Гагарин много трудно получава разрешение за  самостоятелно управление  на самолет. На 27 март 1968 година е неговият първ тренировъчен полет на МиГ-15 заедно с инструктора му. И последен....
Летецът-космонавт Алексей Леонов си спомня, че събирали останките на загиналите в зелена емайлирана кофа.  Върху едно парче той видял до болка познатата бенка на Гагарин. Намерили също част от  лятната  му куртка,  в чийто джоб имало купони за храна, пари, шофьорска книжка...
На всички било окончателно ясно : Гагарин е мъртъв. В онази трагична нощ никой не спял в Звездното градче. Хората се  лутали от квартира в квартира,
навсякъде плачели и пиели. По-малкият брат на космонавта - Борис -  като научил за смъртта на Юрий, едва не се застрелял. Близките успели да измъкна ловната пъшка от ръцете му в последния момент. Съпругата му по същото време била в болница, оперирана от язва. Пуснали я почти в несвяст за погребението и после пак я прибрали. След смъртта на мъжа си, тя се затворила в себе си и не дала нито едно интервю.

Обстоятелствата около смъртта на Юрий Гагарин  и досега не са напълно  ясни. Съществуват противоречиви версии. Официалната е, че самолетът с Гагарин и неговия инструктор полк. Серьогин се разбива на 27 март 1968 г. сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач. Това се случва в условията на лоша видимост. Самолетът влиза в свредел.  За да го  извадят от него, на пилотите не достигат няколко секунди.

Но свидетел на  катастрофата твърди, че денят е бил ясен, а самолет е падал така, като че ли не са се опитвали да го изравнят. Според него той е намерен близо до други села - Рязанци и Крутец. По мнението на някои съвременници смъртта на Гагарин е дело на съветското правителство, тъй като той станал твърде популярен. Съществуват и други версии. В опасна близост минал друг самолет, в резултат на което МиГ-ът загубил управление. Аеропланът на Гагарин е свален с ракета, гласи друга версия. Космонавтът е бил пиян, след звездната си слава, той често посягал към чашката, носят се слухове. Извънземни са отвлекли космонавта за свои  експерименти и един ден ще го върнат на Земята, гласи най-невероятната версия.

Последното казвала и баба Ванга. Тя много обичала Гагарин. В началото на 70-те вдовицата  на първия космонавт и Валентина Терешкова  отишли при нея. Приела ги с хиляди молби и връзки, защото "на пресен гроб не гледала". Изгонила всички присъстващи, но през прозорчето се чул мъжки глас. Той излизал от устата на Ванга, сякаш някой я бил обсебил. "Гагарин е жив! Взели са го на небето извънземни. Искат да му изследват мозъка, да видят какво може да направи за тяхната планета", казала пророчицата. Терешкова я попитала дали и нея ще вземат. "Тебе - не, него са го избрали!, рекла Ванга със странния си глас. След като си тръгнали, пророчицата изпаднала в транс, лежала като мъртва и този ден  не приела никого до вечерта.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...