.

Трагичната гибел на космонавтите от 'Союз' 11

Съветският  пилотиран космически кораб Союз 11 извежда в Космоса първия екипаж на първата в света орбитална станция - Салют 1. Мисията завършва трагично, след като при подготовката за завръщане в земната атмосфера, капсулата се разхерметизир

Трагичната гибел на космонавтите от 'Союз' 11
id="internal-source-marker_0.1857926580711171" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Съветският  пилотиран космически кораб Союз 11 извежда в Космоса първия екипаж на първата в света орбитална станция - Салют 1. Мисията завършва трагично, след като при подготовката за завръщане в земната атмосфера, капсулата се разхерметизира и тричленният екипаж загива.

На космодрума преди самия старт основният екипаж   на космическия кораб е заменен с дублиращия в състав: командир - подполковник Георгий Доброволски, бордови инженер - Владислав Волков и инженер-изпитател  Виктор Пацаев.

Полетът се осъществява от 6 до 29 юни 1971 година с продължителност 23 дни 18 часа 21минути и 43 секунди и  368 обиколки на Земята.

На 7 юни 1971 г. корабът се скачва с орбиталната станция Салют 1,  където екипажът работи 22 дни.

В 18 ч. 28 м. на 28 юни корабът се отделя от станцията. След 4 часа в 22 ч. 35 м. 24 с.  е включен спирачният двигател. В 23 ч. 16. м. 52 с. на 30 юни 1971 г. корабът се приземява автоматичнов Казахстан.

Програмата на полета включва скачване с орбиталната станция и работа на нея. Програмата на станцията включва: проверка на конструкцията, бордовите системи и апарати на станцията;изпробване на методи и средства за ориентация и навигация на станцията, на системите за маневриране на станцията в орбита;изследване на обекти по земната повърхност, климатични явления и др.; изследване спектрите на небесни тела и изследване на електромагнитното излъчване от земната повърхност в различни диапазони; медикобиологични изследвания за изучаване влиянието на космическия полет върху организма на човека.

Космонавтите наблюдават земната повърхност. Пацаев изследва спектъра на някои звезди с астрофизическия уред "Орион". На петия ден извършват контролни медикобиологични изследвания за влиянието на безтегловността върху организмите им. На 10 юни правят измерване на плъттността на костите си и съдържанието на калций в тях. Предишният ден Доброволски показва на телевизионните зрители специален натоварващ костюм за поддържане на мускулите в нормално състояние. По време на целия космически полет със "Салют" здравословното състояние на тримата космонавти е добро.

На 29 юни 1971 г. те пренасят материалите от изследванията и своите дневници в кораба "Союз-11". Отделят го от станцията и продължават с него полета по орбита. В полунощ на 30 юни  е включена спирачната двигателната система на "Союз". Тя работи определеното време и е изключена. От тоя момент връзката с тримата космонавти  е прекъсната.

"Союз-11" се приземява плавно в определения район. Групата за издирване пристига с вертолет, отваря люка на кораба и открива, че космонавтите са мъртви. Установяват, че 30 минути преди приземяването е настъпила внезапна разхерметизация на космическия кораб, въздухът е изтекъл и космонавтите са загинали от взривна декомпресия.

Космонавтите в тази и в предишните космически мисии не използват при приземяването херметичните си скафандри, които са могли да ги спасят.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...